Kjell Inge Røkke-kontrollerte Aker BioMarine kjøper opp krillvirksomheten til det israelske selskapet Enzymotec.

Aker BioMarine betaler 26,4 millioner dollar, nær 208 millioner kroner, for virksomheten basert på dagens valutakurser.

Administrerende direktør Matts Johansen i Aker BioMarine sier til DN at han er glad for at han har en sterk eier i ryggen.

– Ved å la oss investere på denne måten kan vi posisjonere oss for fremtiden. Vi ønsker å være en toneangivende aktør i Norge når det gjelder å bygge en bærekraftig forretning og drive bioteknologiinnovasjon, forteller Johansen.

«God avtale for Aker BioMarine»

Aker BioMarine overtar alle patenter, merkevarer og kunder i Enzymotecs krillvirksomhet, men ingen ansatte følger med på lasset.

– Vi vil satse og har sett etter gode muligheter å investere i. Med denne transaksjonen får selskapet ny kunnskap og gode patenter som vil være med å bygge ut den porteføljen vi allerede har, sier Johansen.

Han forteller at selskapet tar inn krillvirksomheten i den eksisterende infrastrukturen, og at det derfor er en god avtale for Aker BioMarine.

– Det er ikke en kjempestor aktør, men Enzymotec har en størrelsesorden på rundt seks prosent av vår omsetning, så det vil øke topplinjen vår med det samme, påpeker Aker BioMarine-sjefen.

«Utvikler seg i riktig retning»

Etter mange år med store tap, er Aker BioMarine nå i ferd med å bli lønnsomt. I 2016 hadde selskapet et underskudd før skatt på 1,5 millioner dollar, tilsvarende rundt 13 millioner kroner basert på gjennomsnittlig dollarkurs for året.

– Vi har ikke kommet med tallene for i fjor ennå, men det utvikler seg i riktig retning. Dette er en viktig strategisk investering ved at vi viser markedet at vi satser, i tillegg til at vi får tak i de produktene og teknologiene som de har, sier Johansen.

Israelske Enzymotec er eid av smakstilsetning-selskapet Frutarom, som er notert på London-børsen. Frutarom har en omsetning på rundt seks milliarder dollar, ifølge Johansen.

– Etter at Frutarom hadde kjøpt opp Enzymotec i høst, tok de kontakt med oss og lurte på om vi var interessert i et strategisk samarbeid omkring krillvirksomheten. Etter å ha diskutert endte vi opp med denne avtalen, forteller Johansen.

Aker BioMarine-sjefen understreker at Enzymotec fortsatt skal vil være involvert i noe krillvirksomhet og vil kjøpe det de trenger til produktene sine fra Aker BioMarine

Milliardinvesteringer

Oppkjøpet av Enzymotec føyer seg inn i rekken av investeringer det siste året. Fra før er det kjent at Aker BioMarine har kjøpt opp det kanadiske selskapet Neptunes krillvirksomhet for 270 millioner kroner.

Bioteknologiselskapet har også bestilt et nytt topp moderne krillfartøy, med en pris på litt over en milliard kroner.

– Den bygges på norske verft nå og er ventet ferdig november i år, sier Johansen.

Aker BioMarine er allerede ledende i verden på produksjon av krillolje, og befester med disse investeringene sin posisjon.

– Vi tror vi vil bli enda viktigere i fremtiden. Spesielt med tanke på vår rolle innen bærekraft. Vi ønsker blant annet å bidra til mer effektiv matproduksjon. Det vi selger inn i lakseoppdrett i dag bidrar til 175 millioner ekstra porsjoner med laks produsert i Norge, på grunn av at vår ingrediens gjør produksjonen mer effektiv, forteller Johansen. (Vilkår)

Meretes utvalgte: Veldig mye vin for pengene
Ioppa Ghemme 2007. Nord i Piemonte ligger Gemme, en ukjent landsby for nordmenn, men som lager fantastiske viner ved foten av fjellene. Lett og delikat, veldig mye vin for pengene. Perfekt til lette lammeretter.
01:00
Publisert: