Salmon Brands står bak det som er et av Norges sterkeste mat-varemerker: Salmalaks.

Salget av de slanke laksepakningene fortsatte oppover i fjor, og omsetningen vokste med åtte prosent til 371 millioner kroner. Vokste gjorde også kostnadene.

«Selskapet hadde vekst i omsetningen i 2018, men et negativt resultat», konstaterer selskapet i årsberetningen, der det fremgår at et overskudd på fire millioner kroner i 2017 snudde til et dobbelt så stort underskudd i fjor.

Emil Rognstad Østenfor
Emil Rognstad Østenfor

– Vi er veldig fornøyd med veksten i omsetningen og at det er enda flere som velger Salma til middag, sier administrerende direktør Emil Rognstad Østenfor i Salmon Brands.

Han er mindre fornøyd med lønnsomheten.

– Grunnen til at marginen faller noe er hovedsakelig høye råvarekostnader, og da særlig knyttet til høye laksepriser den siste tiden, sier Østenfor.

Taco-laks

Lakseselskapet har merket en bedring så langt i 2019.

– Vi har hatt en periode med god vekst, og ser at marginen snur litt i 2019. Vi venter bedre lønnsomhet i inneværende år, sier Østenfor.

Han slår fast at omsetningsveksten har fortsatt i år.

– Vi har lansert noen nye produkter som er tatt godt imot i markedet, som Salma Smoked og Salma Taco, sier Salma-sjefen.

Sistnevnte er Salmalaks i biter med en egen tilpasset tacosaus.

– Dette er produkter som har bidratt til omsetningsveksten, sier Østenfor.

Salma-selskapet Salmon Brands er eid av selskapet Bremnes Fryseri på Bømlo utenfor Bergen, der Olav Svendsen er den dominerende eieren, som også eier oppdrettsselskapet Bremnes Seashore. Salmon Brands kjøper laks fra sitt søsterselskap Bremnes Seashore til såkalte «armlengdes» priser.

Resultatet halvert

Oppdretteren Bremnes Seashore opplevde selv en kraftig tilbakegang i 2018, etter at det Bømlo-baserte selskapet slet med fiskehelsen. Selv om selskapet slaktet færre fisk, bidro høy laksepriser til at omsetningen steg.

– Biologiske utfordringer knyttet til virussykdommer og lus har vært den største utfordringen, skriver styret.

Omsetningen for oppdrett-selskapet steg fra 2,5 til 2,6 milliarder kroner, mens driftsresultatet ble nesten halvert fra 478 til 254 millioner kroner.

«Etterspørselen etter ferske lakseprodukter øker hvert år, og konsernet ser flere spennende utviklingsretninger de kommende årene», skriver morselskapet Bremnes Fryseri i sin årsrapport.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.