Tirsdag gjennomførte Europakommisjonen razzia i Nederland og Skottland hos de børsnoterte oppdrettskonsernene Mowi, Salmar, Lerøy Seafood og Grieg Seafood.

Det har så langt ikke fremkommet detaljer om hva EUs konkurranseorgan mistenker disse fire selskapene for ut over at EU mener de kan ha brutt EUs kartellbestemmelser.

Kostet over seks milliarder

Aksjemarkedet reagerte umiddelbart negativt onsdag og sendte aksjekursen ned i alle de fire selskapene. Klokken 16.00 onsdag er børsverdien for de fire selskapene sunket med 6,6 milliarder kroner. Størst kursnedgang har Salmar med over fire prosent mens de tre andre har en nedgang på rundt tre prosent.

De andre børsnoterte lakseselskapene som ikke har hatt EUs konkurransemyndigheter på besøk, som Norway Royal Salmon og Bakkafrost, har heller ikke kursfall på børsen; de har snarere en liten kursstigning.

– Det viser tydelig at nedgangen i aksjekursen henger sammen med EUs undersøkelser, mener sjømatanalytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets.

Han mener reaksjonene i markedet er som forventet.

– Det sprer en usikkerhet i markedene om hva dette er, og da går aksjekursen ned. Fra andre industrier vet vi at reaksjonen kan bli kraftig om myndighetene finner at det har foregått prissamarbeid.

Undersøker mulig prissamarbeid

Grieg Seafood opplyste tirsdag at selskapets kontorer på Shetland hadde blitt inspisert av inspektører fra Europakommisjonen. Også Mowis fabrikker i Rosyth i Skottland og Sterk i Nederland ble inspisert. Også Scottish Seafarms eid av Lerøy og Salmar ble raidet av EUs konkurransemyndigheter på tirsdag i en koordinert aksjon i Skottland og Nederland.

– Jeg har ikke mer informasjon om dette, og vet ikke hva som er bakgrunnen for undersøkelsen, sier Mowis kommunikasjonsdirektør Ola Helge Hjetland til DN.

– Dette må du snakke med vår konsernsjef om, sier finansdirektør Trond Tuvstein i Salmar til DN.

Konsernsjef Olav Andreas Ervik i Salmar hadde onsdag ikke anledning til å svare på DNs henvendelser.

Europakommisjonen opplyser i en uttalelse at deres inspektører tirsdag utførte uanmeldte kontroller hos flere lakseselskaper i flere land. Selskapene kan ifølge kommisjonen ha brutt lovene om ulovlig prissamarbeid og kartellvirksomhet.

Uanmeldte inspeksjoner er første skritt i en innledende etterforskning, og kommisjonen understreker at etterforskningen ikke innebærer at selskapene har brutt noen regler. Kommisjonen svarte ikke på DNs henvendelser onsdag.

Dårlig omdømme

Ifølge IntraFish har razziaen mot de norske lakseselskapene ført til negativ medieomtale av «norsk laksekartell» i store utenlandske medier i Europa.

Tyske Der Spiegel skriver at «tyske forbrukere kan ha betalt for mye for norsk laks», og at det norske laksekartellet nå blir gransket av Europakommisjonen. Også BBC, Reuters, Le Figaro og en rekke større medier i Europa har kritiske oppslag om saken. Norges sjømatråd, som overvåker omdømmet til norsk fisk i utlandet, sier de følger saken.

– Vi kjenner saken kun fra mediene, og overvåker den videre gjennom våre uteoperasjoner. Dette er en pågående sak og det er for tidlig å spekulere i om dette vil få konsekvenser for omdømmet for norsk laks i markedene, sier kommunikasjonsrådgiver for globale operasjoner i Norges sjømatråd, Anette Grøttland Zimowski.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Meretes utvalgte: Unik, 15 år gammel rødvin
15 år gammel rødvin fra Cahors er et av de beste rødvinskjøpene på Polet.
02:06
Publisert: