Oppdrettsmagnaten Gustav Witzøe (66) tar over som konsernsjef i Salmar, oppdrettsselskapet han selv startet i 1991. Witzøe tar over stillingen i dag, 21. oktober 2019.

Dagens konsernsjef Olav-Andreas Ervik blir daglig leder i det nyopprettede datterselskapet Salmar Ocean as med hovedansvar for selskapets satsing på havbasert oppdrett, ifølge en melding.

«Inntil nå har SalMars satsing på havbasert oppdrett vært et forretningsområde som Gustav Witzøe har hatt ansvaret for. Nå samles denne virksomheten i et eget datterselskap som Ervik har ønsket å lede», heter det i meldingen.

Skapt enorme verdier

Salmar ble startet i 1991 av Witzøe som hadde kjøpt et konkursbo bestående av én konsesjon for oppdrett av laks. For 12 år siden overførte han nesten alle aksjene i lakseimperiumet til sønnen Gustav Magnar Witzøe (26), som nå kontrollerer litt over 50 prosent av Salmar gjennom Kverva as. Selskapet gikk på børs i 2007, og har skapt enorme verdier og er nå landets nest største oppdrettsselskap.

De siste fem årene har verdien på Salmar nesten femdoblet seg. I dag er selskapet priset til 49 milliarder kroner.

Varsler milliardinvesteringer

Salmar gjentar i en pressemelding at selskapet fortsatt ønsker å bli ansatt som et foredlingsselskap, altså et selskap hvor bearbeiding av fisken er en stor del av produksjonen, fremfor å sende fisken ut av landet.

«Bearbeiding gir tre til fire ganger så stor sysselsetting og verdiskaping som eksport av rund laks. Det gir samtidig mulighet for også å foredle restråstoffet til verdifulle produkter som fôr til dyr og helseprodukter for mennesker. Klimautslippene blir også vesentlig lavere ved bearbeiding», heter det i pressemeldingen.

Salmar har tidligere etablert verdens største anlegg for prosessering av laks på Frøya og har nå startet byggingen av et tilsvarende anlegg på Finnsnes i nye Senja kommune. Witzøe varsler nå flere milliardinvesteringer langs den norske kysten.

– Selskapet vil i årene fremover investere store beløp i produksjonsanlegg flere steder langs kysten, herunder en betydelig vekst i RAS-basert settefiskproduksjon. I sum vil Salmar investere flere milliarder kroner i produksjons- og industrianlegg de nærmeste årene, sier han.

Har nettopp satt ut fisk

Salmar har nettopp foretatt et nytt utsett av fisk i sin havmerd Ocean Farm 1. Samtidig er datterselskapet Mariculture as i gang med avsluttende design og prosjektering av en større og mer avansert havmerd, Smart Fish Farm, som skal etableres i åpent hav. Begge disse virksomhetene blir nå en del av Salmar Ocean as.

– Dette er teknologisk banebrytende prosjekter som inngår i selskapets havstrategi. Vår ambisjon er å lede utviklingen av miljømessig bærekraftig sjømatproduksjon i eksponerte sjøområder, sier Witzøe.

– Vi er overbevist om at havbasert oppdrett vil spille en viktig rolle i fremtidens matproduksjon. På åpent hav har vi enestående muligheter til å drive oppdrett på naturens premisser og med minimal miljøpåvirkning. Jeg ser virkelig frem til å ta denne satsingen videre, sier Olav-Andreas Ervik.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.