Oppdretterne nyter godt av rekordsterke laksepriser om dagen. Det gjør Gustav Witzøes Salmar også. Det operasjonelle driftsresultatet endte på 1,26 milliarder kroner i første kvartal, viser resultatrapporten som ble lagt frem torsdag.

Ifølge estimater innhentet av Infront var det ventet et operasjonelt driftsresultat på 1,34 milliarder kroner, opp fra 627 millioner kroner samme kvartal i fjor.

Driftsinntektene endte på 4,68 milliarder kroner, opp fra 3,18 milliarder kroner i fjorårskvartalet.

Høye priser

Selskapet leverte et operasjonelt driftsresultat på 28,83 per kilo for virksomheten i Norge, som står for det aller meste av produksjonen.

At de høye lakseprisene har bidratt til sterke resultatet er ingen hemmelighet.

– Rekordhøye laksepriser har også bidratt til det sterke resultatet, den gjeldende markedssituasjonen svekker derimot det finansielle resultatet i segmentet salg og industri på grunn av prisnivået på kontrakter. Den underliggende driften i kvartalet isolert er bedre enn foregående kvartaler, sier den nye konsernsjefen, Linda Litlekalsøy Aase, som tok over etter gründer Gustav Witzøe denne måneden.

Witzøe eier drøyt halvparten av aksjene i Salmar gjennom familiens investeringsselskap Kverva. Salmar-aksjen har steget rundt 17 prosent i år og laksegiganten prises til rundt 84 milliarder kroner på Oslo Børs.

Fastholder volumanslag

Som tidligere meldt, slaktet selskapet 45.000 tonn laks i kvartalet, hvorav over halvparten kom fra virksomheten i Midt-Norge.

Selskapet holder sine tidligere kommuniserte volumanslag for 2022 uforandret. Ventet slaktevolum for Norge er 175.000 tonn, for Island 16.000 tonn og for Skottland 46.000 tonn. Kontraktsandelen for året 2022 er rundt 35 prosent.

Salmar venter tilsvarende kostnadsnivå, lavere slaktevolum og en kontraktsandel på rundt 60 prosent i andre kvartal. For virksomhetsområdet «salg og industri» venter Salmar et negativt bidrag fra kontrakter i andre kvartal på grunn av de sterke lakseprisene.

Kontraktsandelen i andre kvartal er høyere enn normalt som følge av lavere slaktevolum, opplyses det. I andre kvartal er rundt 60 prosent av planlagt slaktevolum solgt til avtalt pris. Hva denne prisen er, vil ikke selskapet opplyse.

For mye på kontrakt

Nettopp en høy kontraktsandel er negativt for produsenter som Salmar, i en tid hvor spotprisene har steget raskt og mye.

– Resultatet var litt svakere enn ventet, og selskapet har solgt en høy andel på kontrakt både i første og andre kvartal. I tillegg faller spotprisen på laks denne uken. I sum gjør det at aksjen faller, sier analytiker Kjetil Lye i Handelsbanken Capital Markets.

Torsdag ettermiddag var Salmar-kursen ned rundt åtte prosent, mens andre lakseaksjer som Mowi og Lerøy Seafood Group falt rundt fire prosent.

– Dere bommet litt ved å selge hele 60 prosent av andrekvartals-volumet på kontrakter?

– Vel, å selge på kontrakter er en del av den langsiktige strategien vår. Vi skal ha en viss andel faste kontrakter, og for helåret 2022 ligger det på 35 prosent. Vi slakter laksen når den er klar, og i andre kvartal blir det litt lavere volum, noe som gjør at andelen på kontrakt blir høyere, sier Salmar-sjef Linda Litlekalsøy Aase.

– Så dere angrer ikke på den høye andelen?

– Spotprisene er på rekordhøye nivåer, og differansen mellom spot og kontrakt er høyere enn vi hadde planlagt. Så kan vi erkjenne at 60 prosent på kontrakt i andre kvartal er litt høyere en vi kunne tenke oss, sier Aase.

Første uke på jobb

Aase hadde første dag som toppsjef i Salmar på mandag. Hun kom fra stillingen som konserndirektør i Aker Solutions, hvor hun hadde ansvaret for forretningsområdet elektrifisering, vedlikehold og modifisering.

– Da jeg først gikk inn i styret kjente jeg allerede på den gode følelsen i selskapet som har en betydning for Norge, og har en mening, det å produsere sunn mat til en voksende verdensbefolkning. Jeg har fått møte den sterke lidenskapen i selskapet som jeg ble kjent med gjennom styret, sier hun.

Aase satt to år i Salmar-styret. Hun tar over stafettpinnen som sjef etter grunnlegger og hovedeier Gustav Witzøe, som nå går inn som styreleder. Mens Aase bor i Bergen, bor Witzøe på Frøya, hvor Salmar har hovedkontor.

– Klarer han å holde seg unna daglig drift?

– Det er absolutt en fordel for meg som ny konsernsjef at jeg har en styreleder som har et over gjennomsnittlig eierskap og lidenskap for Salmar og bransjen. At han engasjerer seg, er fordel for selskapet, avslutter Aase.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.