Linda Aase er ferdig som sjef i Salmar, og blir erstattet av Frode Arntsen, fremgår det av en melding fra selskapet mandag morgen.

Aase har informert styret om at hun ønsker å gå av, opplyses det. Det gis ingen ytterligere informasjon om hvorfor hun trer av.

– Salmar har levert en solid operasjonell ytelse under Aases tid som konsernsjef. Vi takker Aase for hennes tid i selskapet. Jeg vil også personlig takke henne for innsatsen som konsernsjef, sier styreleder Gustav Witzøe i meldingen.

Aase går dermed av som konsernsjef for oppdrettsselskapet etter kun knappe seks måneder i sjefsstolen. Hun tok over som konsernsjef 9. mai i år, etter at Gustav Witzøe ga seg som toppsjef.

Aase sier til DN at hun ikke har anledning til å gå nærmere inn på beslutningen om å si opp konsernsjefjobben.

– Salmar har et fantastisk team og er godt rustet for den videre reisen, men det riktige for selskapet var at jeg trer til siden. Beslutningen har ikke noe med grunnrentesaken å gjøre, hvor selskapet og jeg har en omforent holdning, skriver hun i en epost.

I en epost til DN skriver Gustav Witzøe at Aase ønsket å fratre, og at det var noe de la til rette for. På spørsmål om det skyldes uenighet om veien videre for selskapet, svarer Witzøe:

– Linda ønsket å fratre, som vi la til rette for.

Heller ikke IR-kontakt Håkon Husby ønsker å dele mer informasjon rundt avgangen.

– Hun har valgt å fratre. Utover det viser vi til børsmeldingen, sier han.

Salmar-aksjen steg umiddelbart etter åpning på Børsen mandag morgen, men snudde raskt rundt til en nedgang på rundt 0,8 prosent.

Vært i Salmar siden 2017

Arntsen (52) har på sin side jobbet i Salmar siden 2017 som konserndirektør for segmentet Salg & Industri. Han har jobbet i sjømatnæringen siden 2000 og har tidligere innehatt ulike lederstillinger i en rekke sjømatselskap.

Han sier i meldingen at han er «meget motivert og klar for å ta på seg oppgaven».

– Oppgaven blir å sikre at den sterke utviklingen i Salmar fortsetter. Vi er et engasjert lag med mer enn 1.900 medarbeiderne som hver dag står på for å levere sunn og bærekraftig sjømat til hele verden, så dette ser jeg frem til, sier Arntsen.

Også styrelederen er fornøyd med at Arntsen nå tar over styringen.

– Jeg er svært glad for at vi har fått en fullgod erstatter. Jeg er trygg på at Frode Arntsen vil lede konsernet på en utmerket måte, sier Witzøe.

Aases avgang kommer også bare drøye tre uker etter at finansdirektør Gunnar Nielsen sa opp jobben for å flytte hjem til Færøyene.

Før toppjobben i Salmar jobbet Aase i Aker Solutions i ulike lederstillinger, og jobbet før det for Rolls-Royce Marine. Før hun tok over som konsernsjef for Witzøe hadde hun vært styremedlem i Salmar siden juni 2020.

Grunnrenten

Det har stormet rundt den norske oppdrettsnæringen de siste ukene, etter at regjeringen i slutten av september kom med et forslag om grunnrenteskatt for oppdrettsnæringen.

Reaksjonene lot følgelig ikke vente på seg, og flere aktører gikk ut med kraftig kritikk mot forslaget. Styrelederen i Mowi beskrev skatteforslaget som «det største sjokket næringen har vært utsatt for noensinne».

Som også mange av konkurrentene gjorde, sa Salmar fra seg produksjonskapasitet kjøpt til fastpris kun dager etter at skatteforslaget ble lagt frem.

Salmar kjøpte tidligere i år økt kapasitetstillatelse for 1.223 tonn laks for 244,6 millioner kroner, men trakk seg altså fra kjøpet som følge av forslaget.

– Dette har skapt en situasjon som gjør at ikke finner det forsvarlig å betale det nevnte vederlaget. Regjeringens overraskende forslag, uten å avvente innstillingen fra det regjeringsoppnevnte skatteutvalget, har også medført en uforutsigbarhet fra myndighetenes side som forsterker behovet for en nærmere evaluering av selskapets fremtidige investeringsstrategier, skrev selskapet.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.