Oppdrettsselskapet Salmar fikk et operasjonelt driftsresultat på 882 millioner kroner i andre kvartal, og driftsinntekter på rett over 3,3 milliarder kroner.

Sammenlignet med andre kvartal i fjor faller det operasjonelle driftsresultatet med litt over 100 millioner kroner, mens driftsinntektene faller marginalt.

På forhånd var det ifølge estimater innhentet av TDN Direkt ventet et operasjonelt driftsresultat på 789 millioner kroner, og en omsetning på rundt 3,2 milliarder kroner.

– Salmar-konsernet har lagt bak seg nok et sterkt kvartal, til tross for vedvarende turbulens og usikkerhet i det globale laksemarkedet som følge av koronapandemien. Solid drift og sterke biologiske prestasjoner i vår norske virksomhet bidro til reduserte kostnader og gode marginer, sier konsernsjef Gustav Witzøe i Salmar.

Salmar ble startet i 1991 av Gustav Witzøe og kontrolleres i dag gjennom familiens investeringsselskap Kverva.

Snudde valutasmell

I den ferske kvartalsrapporten skriver Salmar at endring i urealisert valuta og valutaterminkontrakter ga en positiv effekt på 270,4 millioner kroner i kvartalet, grunnet styrking av den norske kronen i kvartalet.

Det kommer etter en negativ effekt på 453 millioner kroner i første kvartal, da grunnet en svekket norsk krone.

I kvartalet slaktet Salmar 40.900 tonn laks, mot 41.400 tonn i tilsvarende periode i fjor.

Samtidig fremgår det av den ferske kvartalsrapporten at resultat før skatt endte på 1,6 milliarder kroner i kvartalet, opp fra 1,15 milliarder kroner i andre kvartal i 2019.

Som ventet svakt på Island

Arnalax, det islandske lakseselskapet Salmar kontrollerer, hadde et svakt kvartal som ventet, skriver Salmar i en børsmelding.

«Segmentet erfarte høy dødelighet og høye kostnader som følge av utfordringer med vintersår på fisken. Samtidig ble nær 90 prosent av volumet solgt tidlig i kvartalet, i perioden med lavest priser, og et lavt slaktevolum medførte svak kapasitetsutnyttelse av slakteriet. De rammede lokalitetene er nå tømt, og det forventes derfor et noe lavere kostnadsnivå og noe høyere slaktevolum i tredje kvartal», opplyses det.

Av kvartalsrapporten går det frem at selskapet opprettholder sine pågående investeringsprogrammer, samt det forventede slaktevolumet på 152.000 tonn i Norge og 12.000 tonn på Island i 2020.

Stoppet utbytte

Allerede midt i mars, like etter at børsen krakket, bestemte Salmar seg for å stoppe utbyttet på 2,37 milliarder kroner i 2019.

Toppsjef Gustav Witzøe og familien eier 51 prosent av Salmar, og Witzøe ga dermed avkall på over en milliard kroner i utbytte. Ifølge styreleder Atle Eide var det toppsjefen selv som tok initiativ til å droppe utbyttet.

– Hovedsaken til at vi gjør dette er at vi ønsker å ha størst mulig finansiell frihet, slik at vi som selskap kan komme oss gjennom dette uansett hva som skjer i laksemarkedet, sa styreleder Atle Eide den gangen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.