Fire år på rad med rekordhøye laksepriser har gitt oppdrettsgründer Gustav Witzøe en stor formue. Fra Frøya i havgapet utenfor Trondheim har Witzøe de siste årene mer enn doblet verdiene gjennom familiens investeringsselskap Kverva, som kontrollerer 53 prosent av oppdrettsselskapet Salmar, notert på Oslo Børs.
God for 13 milliarderSalmar hadde en markedsverdi på Oslo Børs mandag på 23,6 milliarder kroner, noe som verdsetter familiens aksjepost til 12,6 milliarder. Kverva har i tillegg eierposter i en rekke andre sjømatselskaper og verdier på om lag 20 milliarder kroner. Etter flere oppkjøp i fjor planlegger Kverva nye oppkjøp i år.
Over to milliarder på bok
– Muligheten for investeringer er veldig bra. Vi ser mange interessante muligheter for oppkjøp, i år som i fjor. Vi forventer å gjøre flere oppkjøp og vi ser gode muligheter innenfor de fleste områder av sjømatsektoren, sier daglig leder Helge Moen i Kverva.
– Hvor mye penger har dere å kjøpe for?
– Vi har betydelig investeringskapasitet, hvorav en likvid posisjon på drøyt to milliarder, sier Moen, som kommenterer årsresultatet på vegne av Witzøe.
Kverva kjøpte seg i fjor opp i en rekke sjømatselskaper og planlegger videre vekst, hovedsakelig i Norge og Norden, ifølge Moen.
Laksearving varsler teknologitoktSelskapet kjøpte blant annet opp selskapene Tobø Fisk, Berggren og Frøyas Salmon i fjor, og har hittil i år kjøpt Amanda Seafood i Danmark og Lobster i Sverige.
Satser i Norden
– Vi har historisk rettet oss mot Norge og etter hvert Norden. Vi ønsker å være tett på investeringene vi gjør, og da er det naturlig at vi har investert i Norden, sier Moen, som likevel ikke utelukker at de kan investere andre steder.
– Du verden, vi har mye å gå påKvervas inntekter ble redusert med over 100 millioner kroner fra 2015 til 2016. Ifølge Moen skyldes det «justering av finansposter» og sier lite om selskapets drift og verdier.
– Resultatregnskapet i Kverva gir ikke et eksakt bilde av selskapets utvikling og verdiskaping, sier Moen, som i årsberetningen nok en gang skriver at det har vært gode laksepriser og gode tider for selskapet.
Ler av gode tider
– Laksenæringen opplevde i 2016 for fjerde år på rad et år med gode laksepriser og tilhørende svært god inntjening, skriver Moen i årsberetningen, og begynner å le da DN spør hvordan han vil karakterisere de fire siste årene for lakseoppdretterne.
– Hehehe. De fire siste årene har vært litt sånn at man i årsberetningen har skrevet «Nok et godt år» på repeat. Det er et paradoks med de biologiske utfordringene i næringen, som er på et relativt høyt nivå. Men lavt tilbud har ført til høye laksepriser, så summen er bra, sier Moen.
Han tror ikke de gode lakseprisene på over 70 kroner i snitt, dobbelt så høye som for noen år siden, vil fortsette fremover.
– Jeg skal ikke spå laksepriser i avisen. Vi synes ting ser bra ut, men forventer ikke laksepriser på 70 kroner kiloet, sier Moen.
Nær halv milliard i utbytte
I år som i fjor tar Witzøe ut 200 millioner kroner i utbytte, og har dermed tatt nesten en halv milliard kroner i utbytte på de tre siste årene. Moen forteller at mesteparten av utbytte går til å betale formuesskatt.
– Hovedgrunnen til utbytte er betaling av formuesskatten. Vi betaler gjerne skatt, men mener formuesskatten er en konkurransevridende beskatning som setter internasjonale konkurrenter i en bedre situasjon, sier Moen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.