16. februar meldte Gustav Witzøe-kontrollerte Salmar at det hadde sikret seg kontroll over 50,1 prosent av aksjene i lakseselskapet NTS i sitt bud. Tilbudet verdsetter de utestående aksjene i NTS til om lag 15,1 milliarder kroner, heter det i børsmeldingen.

Fredag morgen kom meldingen om at NTS-styret anbefaler aksjonærene å akseptere Salmar-budet. Dagens styre ble valgt på en ekstraordinær generalforsamling i februar, og består hovedsakelig av den grupperingen som har valgt å selge sine aksjer til Salmar.

Styrets anbefaling er enstemmig.

Styret oppfordrer imidlertid aksjonærene i NTS til selv å vurdere tilbudet i lys av egen situasjon, da denne kan være forskjellig for de enkelte aksjonærene, heter det.

Pareto Securities har bistått styret til å utarbeide en uavhengig vurdering av tilbudet. Paretos oppfatning er at tilbudsprisen er rimelig fra et finansielt perspektiv.

15,1 milliarder kroner

Budet fra Salmar hovedsakelig med oppgjør med Salmar-aksjer. Da det først ble meldt priset det NTS til rundt 15,1 milliarder kroner. Siden da har Salmar-kursen steget litt, og økt prisen noe.

Budet er på 24 kroner samt 0,143241 aksjer i Salmar per NTS-aksje. Med torsdagens Salmar-kurs priser det NTS til 121,8 kroner. NTS-kursen endte torsdag på 118,0 kroner.

Salmar har i tilbudsdokumentet opplyst at Salmar ikke har noen umiddelbare planer om å gjøre endringer i NTS-konsernets arbeidsstyrke og forventer ikke at tilbudet vil ha noen juridiske, økonomiske eller arbeidsrelaterte konsekvenser for de ansatte i NTS, utover ordinær forretningsdrift.

Tidligere styreleder Odd Reidar Øie er redd for at NTS nå går på «billigsalg» – men har ikke gitt opp:

  • Fredag 18. mars ble den tredje ekstraordinære generalforsamlingen i NTS avholdt. Øies forslag om Helge Gåsø som ny styreleder ble avvist, og det sittende styret fortsatte.
  • Samme dag, kort tid etter generalforsamlingen, krever Øie og hans to voksne barn nok en ekstraordinær generalforsamling. Igjen vil de velge nytt styre.
  • Lørdag 19. mars sender tidligere NTS-styremedlem Hans Martin Storø en anmodning til Oslo Børs om omgjørelse av godkjennelsen av tilbudsdokumentet til Salmar.

Fredag 25. mars kom likevel meldingen om at Oslo Børs gir endelig godkjennelse av tilbudet.

Venter på avgjørelse

Tidligere styreleder Øie har tidligere sagt de krevde den fjerde ekstraordinære generalforsamlingen i selskapet fordi de venter på en avgjørelse fra Oslo Børs.

Denne avgjørelsen går på hvorvidt grupperingen med Rørvik-tilknyttede investorer skal anses som en juridisk gruppe eller ikke ved et aksjekjøp gjort i februar.

Den omdiskuterte transaksjonen gjelder 1,23 millioner aksjer som Halle Ragnar Sivertsen kjøpte fra Alfred Berg Kapitalforvaltning. Ved å kjøpe disse aksjene, sørget han for at Rørvik-grupperingen igjen fikk over 50 prosent av aksjene i NTS.

Øie og tidligere styremedlem Hans Martin Storø mener at Sivertsen, ved å kjøpe de aksjene, havnet i budplikt på hele NTS, noe grupperingen har avvist.

Oslo Børs har sagt at en avgjørelsen i saken skal komme før akseptfristen i Salmar-budet utløper.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.