Det Witzøe-eide lakseselskapet Salmar leverer sine tall for fjerde kvartal i 2020 torsdag morgen.

Selskapet fikk et operasjonelt driftsresultat på 413,8 millioner kroner, mot 658 millioner kroner året før. På forhånd var det ventet 432 millioner kroner, viser gjennomsnittet av estimater fra 11 meglerhus innhentet av Infront for TDN Direkt. Dette er dermed noe svakere enn ventet fra laksekjempen.

Omsetningen i kvartalet endte på rett over tre milliarder kroner, mot snaut 3,2 milliarder året før.

– 2020 har vært et krevende år preget av stor usikkerhet for oppdrettsindustrien. Denne usikkerheten har også preget fjerde kvartal, sier konsernsjef Gustav Witzøe i en børsmelding.

Resultatet før skatt endte på 76,6 millioner kroner i kvartalet. Grunnen til at dette er så mye lavere det operasjonelle driftsresultatet er at Salmar har skrevet ned verdien på fisken som står i merdene.På nivå med 2019

Til tross for at 2020 har vært et år preget av pandemien endte Salmar opp med høyere omsetning enn året før. Totalt hadde selskaper inntekter på nesten 13 milliarder kroner, og et operasjonelt driftsresultat på over tre milliarder kroner.

– Få ville i begynnelsen av året våget å håpe på at vi skulle klare å levere et like godt operasjonelt resultat for 2020 som i året før. Men gjennom et strategisk og operasjonelt fokus, samt ansatte som har vist en formidabel evne til å tilpasse seg en ny arbeidshverdag, har vi klart det, sier konsernsjef Gustav Witzøe.

Salmar-aksjen endte onsdag på 590 kroner. Aksjen har hatt en sterk start på året og er opp over 17 prosent siden nyttår. Dette verdsetter laksekjempen til 66,8 milliarder kroner.

Nytt milliardutbytte

Etter forrige kvartal besluttet Salmar å utbetale et utbytte på 1,47 milliarder for 2019-resultatet. Av dette gikk rundt 770 millioner kroner til Witzøe-familien, som er hovedeier i selskapet.

For 2020 foreslår styret et utbytte på 20 kroner per aksje. Dette betyr at selskapet vil utbetale over to milliarder kroner, og over en milliard kroner kan drysse over Witzøe-familien.

Totalt slaktet Salmar 43.600 tonn fisk i fjerde kvartal. Selskapet oppnådde imidlertid ikke en like høy lønnsomhet per kilo som i 2019. Det er lakseprisen som får skylden for denne nedgangen. Ifølge selskapet var prisen 25 prosent lavere enn i 2019. For 2021 gjentar Salmar et slaktevolum på 163.000 tonn i Norge, og 14.000 tonn på Island.

I en separat melding skriver Salmar at de vil øke satsingen på havbasert produksjon av laks. Trine Sæther Romuld, nåværende finansdirektør i Salmar, blir finansdirektør i Salmar Ocean. Hun går inn i stillingen så snart Salmar har funnet en ny finansdirektør.

Salmar har rundt 1600 ansatte, hvorav rundt 750 jobber ved Innovamar, selskapets lakseslakteri og foredlingsanlegg på Frøya i Trøndelag. Av dem er rundt to tredjedeler utenlandske, hovedsakelig fra østeuropeiske land.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.