Oppdrettsselskapet Salmar fikk i tredje kvartal et operasjonelt driftsresultat på 614 millioner kroner. På forhånd var det ventet et operasjonelt driftsresultat på 617 millioner kroner for tredje kvartal 2019, ifølge estimater hentet av Infront Data for TDN Direkt.

I samme periode i fjor fikk selskapet et operasjonelt driftsresultat på 939 millioner kroner.

Inntektene var på 2,8 milliarder kroner i kvartalet, mot ventet 2,6 milliarder kroner.

«Meget svakt» i Nord-Norge

– Tredje kvartal har vært et blandet kvartal for Salmar-konsernet. Segment Midt- Norge leverer tilfredsstillende resultater. Salg og prosessering leverer gode resultater drevet av god drift og god disponering av volum i en krevende periode med fallende priser. Resultatet i segment Nord-Norge er imidlertid meget svakt, sier det nylig tiltrådte konsernsjefen Gustav Witzøe i en melding.

Utfordringene i Nord-Norge skyldes biologiske utfordringer med generasjonen av fisk som var satt i sjøen våren 2018. Sykdom og risiko for sykdom har ført til uttak av fisk med lav snittvekt, og påvirket både prisoppnåelse og kostnadsnivå i negativ retning, ifølge Salmar.

«Et lavt slaktevolum i kvartalet ga også høyere faste kostnader per kilo. Driftsresultat per kilo endte på 1,08 kroner i tredje kvartal, ned fra 16,18 kroner i samme periode i fjor», skriver selskapet, som skriver at lokalitetene med biologiske utfordringer er slaktet ut ved utgangen av tredje kvartal.

I fjerde kvartal ventes et vesentlig lavere kostnadsnivå per kilo.

Slaktet mindre

  • Salmar slaktet 35.800 tonn laks i tredje kvartal. Det er en nedgang på 300 tonn sammenlignet med samme periode i fjor. Forventningene om et slaktevolum på 145.000 tonn i Norge i 2019 opprettholdes.
  • Det operasjonelle driftsresultatet per kilo var 17,12 kroner i kvartalet. I fjor lå dette på 26,03 kroner per kilo.

Selskapet skriver at nedgangen i margin hos konsernet i hovedsak skyldes lavere laksepriser og svake resultater i Nord-Norge. For fjerde kvartal har Salmar en kontraktsdekning på 20 prosent, opplyses det i kvartalsrapporten.

I 2020 venter Salmar å slakte 152.000 tonn laks i Norge og 10.000 tonn på Island.

Mens det operasjonelle driftsresultatet var på 614 millioner kroner i kvartalet var resultat før skatt på 263 millioner kroner. Avviket skyldes i stor grad at Salmar har skrevet ned verdien på laksen i merdene med 196 millioner kroner.

Det er helt vanlig å justere verdien på laksen fra kvartal til kvartal og bestemmes ofte av forventet laksepris. Hittil i år er verdien på laksen skrevet opp med 432 millioner kroner.

Resultat før skatt i tredje kvartal 2018 var på 1,2 milliarder kroner. Det betyr at resultat før skatt krympet med nesten én milliard kroner fra tredje kvartal i fjor til tredje kvartal i år.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.