– Det er Norgesrekord for et børsnotert lakseselskap. En solid Norgesrekord, sier sjømatanalytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets, som onsdag morgen er på vei til Salmars kvartalspresentasjon. 

Salmars lakseoppdrettere i Nord-Norge satte ny norsk rekord i netto fortjeneste per oppdrettslaks i fjerde kvartal i fjor. Den nye rekorden er på 38,30 kroner i driftsresultat per kilo laks. Med en gjennomsnittlig laks på 4,5 kilo gir det en netto fortjeneste på 172 kroner per laks.

 – Dette er den beste marginen som noensinne er registrert av et børsnotert lakseselskap i Norge, sier Giskeødegård.

- Resultatet i nord er vi godt fornøyd med. Det var rekordhøye priser i fjerde kvartal og det har vi nytt godt av, sier finansdirektør Trond Tuvstein i SalMar. 

God timing

– De har hatt veldig god timing på når de solgte laksen. Vi antar at de har solgt 100 prosent av laksen sent i fjerde kvartal på de høyeste prisene. Det var 10–15 kroner per kilo i forskjell om du solgte laksen tidlig i oktober eller i desember i fjor, sier Giskeødegård.

Lakseprisen var over 70 kroner per kilo i desember, ti kroner høyere enn snittprisen i fjor.

– Vi har produsert godt og stabilt i nord over tid, og med lave kostnader og god laksepris gir det i sum gode marginer. Det er vi meget godt fornøyd med, sier Tuvstein. 

Samtidig som Salmars nordlendinger satte nye rekorder, førte store problemer med lakselus til skuffende resultater i resten av landet. Spesielt i Midt-Norge hadde Salmar store problemer med lakselus både i 2015 og 2016, noe som i fjerde kvartal førte til 30 lavere slakt.

Lakselus hindrer vekst

- I Midt-Norge har det vært krevende produksjonsforhold med høyt lusepress. Vi har bygget opp beredskap. Det har kostet. Kostnadene har økt, sier Tuvstein, som opplyser at selskapet i snitt bruker fire kroner per kilo laks på behandling av lakselus. 

- Kostnaden er i snitt fire kroner på lusebehandling. Det er en høy kostnad. Men å holde lusenivåene nede er særdeles viktig for videre vekst, sier Tuvstein. 

– Lakselus er det fundamentale hinderet for vekst i næringen. Det er mindre lus enn før, men i enkelte perioder i enkelte områder kommer det ut av kontroll. Selskapene bruker stadig mer penger på å holde lusetallet nede, og det er definitivt en kostnadsdriver i næringen, sier Giskeødegård.

Salmar hadde samlede driftsinntekter på 2,5 milliarder kroner i fjerde kvartal i fjor, opp fra rundt to milliarder for samme periode i fjor. Operasjonelt driftsresultat ble på 557 millioner kroner, opp fra 374 millioner i fjerde kvartal 2015.

Resultatet er 15 prosent lavere enn analytikerne forventet, der Nordea forventet 775 millioner og konsensus lå på 658 millioner.

– Alt i alt en negativ rapport fra selskapet, vi vil trolig redusere våre estimater for selskapet, skriver Nordea Markets onsdag morgen.

Taper på lange kontrakter

Spotprisen på laks var på rekordhøye 60 kroner i snitt i fjor, 50 prosent over prisene i 2015. Salmar har 60 prosent andel av salget på langsiktige kontrakter der prisen ble fastsatt da prisnivået var lavt. Selskapet har dermed ikke tjent like mye på de rekordhøye lakseprisene som selskaper som selger mer laks i spotmarkedet.

– Inntjeningen i kvartalet er derimot negativt påvirket av høy kontraktsandel og den utfordrende biologiske situasjonen i Midt-Norge, opplyser selskapet i en børsmelding onsdag.

- Vi hadde 60 prosent av salget på faste kontrakter, på priser langt lavere enn i spotmarkedet, sier Tuvstein. 

Operasjonelt driftsresultat i kvartalet endte på 21 kroner per kilo, en økning på 11 kroner per kilo fra tilsvarende periode året før.

Selskapet foreslår å betale utbytte på 12 kroner per aksje.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Nordmenns vinvaner i endring: Slik handler vi på polet
Lettere og lysere og ikke bare til mat.
00:54
Publisert: