Salmar la onsdag frem et operasjonelt driftsresultat på 658,1 millioner kroner i fjerde kvartal, mot 934,9 millioner kroner i samme periode i 2018. På forhånd var det ventet et operasjonelt driftsresultat på 857 millioner kroner.

Per kilo laks slaktet fikk Salmar et driftsresultat på 16,31 kroner. Det er en nedgang på 6,8 kroner per kilo fra samme periode i fjor.

For 2019 samlet endte resultat før skatt på 3,2 milliarder kroner, ned fra 4,5 milliarder kroner i 2018.

Salmar-aksjen åpnet ned 3,8 prosent på Oslo Børs.

Solgte på lave priser

«Nedgangen i margin kan i hovedsak forklares med svak prisoppnåelse som følge av uttak når prisene var lavest», skriver selskapet.

I løpet av fjerde kvartal steg prisen på atlantisk laks fra 40,50 kroner til 77,82 kroner.

I kvartalsrapporten fremkommer det at Salmar-resultatet var påvirket av at selskapet fikk lavere bidrag fra fastpriskontrakter i en periode da lakseprisene steg.

Slaktet mindre

– Fjerde kvartal ble svakere enn ventet for Salmar-konsernet. Det skyldes i hovedsak høyt slaktevolum for Midt-Norge i begynnelsen av kvartalet da lakseprisen var på sitt laveste. Samtidig er det tilfredsstillende å se at segment Nord-Norge leverer sterkt forbedrede resultater etter flere svake kvartaler, sier konsernsjef Gustav Witzøe i en melding.

Slaktevolumet endte på 40.300 tonn, ned 200 tonn fra samme periode året før. For 2020 fastholder selskapet estimatet om et slaktevolum på 152.000 tonn.

Styret foreslår å betale et utbytte 21 kroner per aksje.

Salmar er Norges nest største oppdrettsselskap målt i markedsverdi. Selskapet prises til 52 milliarder kroner etter en solid oppgang på børs de siste årene.

Følger med på korona

Salmar skriver at det samlede tilbudet av atlantisk laks er ventet å vokse med fire prosent fra 2019 til 2020, tilsvarende en økning på rundt 100.000 tonn, hvor av 37 prosent av veksten er ventet å komme fra Norge.

Videre skriver selskapet at det følger nøye med på koronavirusutbruddet da en potensiell markedsreduksjon i enkelte markeder kan ha påvirkning på andre.

Salmar har en kontraktsdekning på rundt 30 prosent for første kvartal 2020 og 20 prosent for hele 2020.

Selskapet planlegger investeringer på 1,42 milliarder kroner for den norske virksomheten i 2020. Utbyggingen av Innovanor og Senja 2 er de største enkeltinvesteringene, opplyses det.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.