«Det er trist å tenke på at samtidig som de beste restaurantene på Island har gått sammen om å beskytte islandsk natur og økosystem, tillater The Chef's Club seg å bli forledet av løfter om penger fra et norskeid oppdrettsselskap som produserer laks i åpne merder i sjøen», skrev den mangeårige kaptainen for det islandske kokkelandslaget, Sturla Birgisson, på Facebook sist uke.

Birgisson var den første islendingen som kvalifiserte seg til Bocuse d'Or, kokkeverdenens uoffisielle verdensmesterskap.

Birgisson trakk seg deretter fra det islandske kokkelauget samtidig som 14 av 17 kokker på det islandske kokkelandslaget trakk seg som følge av sponsoravtalen med Arnarlax der det norske børsnoterte oppdrettskonsernet Salmar er største aksjonær med snaut 42 prosent av aksjene.

Kokkene mente avtalen strider mot landslagets oppdrag om kun å promotere produkter som produseres bærekraftig og i full harmoni med naturen.

Betalte ikke som avtalt?

Fredag annonserte så The National Chef's Club, som finansierer driften av kokkelandslaget, at avtalen med Arnarlax var terminert.

Til avisen Fréttabladid forklarte president Björn Bragi Bragason i The National Chef's Club at klubben hadde inngått sponsoravtalen i god tro og at intensjonen aldri var at klubben eller kokkelandslaget med avtalen dermed velsignet Arnarlax produksjonsmetoder.

Begrunnelsen for kanselleringen var at Arnarlax ikke hadde foretatt første innbetaling innen fristen, men det avviser Kristjan Davidsson, administrerende direktør i Islands Fiskeoppdretterlag i en epost til DN.

–Fakturaen som omtales har faktisk forfall 25. september, skriver han og legger til at det er godt kjent på Island at Birgisson har forretningsinteresser i en av de beste lakseelvene på Island, Laxá á Ásum.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Finanskrisen: Ingen i verden kjøpte mer aksjer enn ham
Slik sikret Norge seg en lottogevinst mens panikken spredde seg over hele verden
03:17
Publisert: