Rekordhøye laksepriser og store problemer med lakselus ga brønnbåtrederiet Silver Holdings i Ålesund rekordhøye inntekter i fjor. Selskapet fikk en driftsmargin på over 40 prosent og har mer enn tredoblet inntektene på to år, fra 186 millioner kroner i 2014 til 643 millioner i fjor.

– Det må være såpass for å betale ned gjelden, sier reder Roger Halsebakk, som er daglig leder for verdens største brønnbåtrederi, tidligere kjent som Sølvtrans. 

Selskapet har en gjeld på 2,2 milliarder kroner etter å ha kjøpt opp konkurrenten Bømlo brønnbåtservice og i tillegg fått bygget og levert flere nye, store brønnbåter i fjor og i år.

Doblet antall båter på to år

– Vi fikk fire nye båter i fjor, har fått to nye i år og får enda en ny båt levert i november. Vi har på to år totalt doblet flåten i antall båter og tredoblet kubikken i flåten. Når vi greier å utnytte båtene så øker resultatet, sier Halsebekk. 

Selskapet transporterer levende laks for oppdrettsnæringen over hele verden, og har vokst i takt med veksten til laksenæringen og de økende problemene med lakselus. Brønnbåtene brukes i økende grad til å fjerne lakselus fra laksen. 

– Vi har en god del arbeid med lakselus. Vi håndterer lusebehandling og avluser laksen med ferskvann i båtene. Vi har spesialisert båtene for dette arbeidet, sier Halsebakk og tror at brønnbåtene vil fortsette å tjene penger på lusebehandling.

«Lusa forsvinner nok aldri»

– Lusa forsvinner nok aldri. Den finnes naturlig i sjøen og må håndteres på en skikkelig måte, sier Halsebakk, som tror at selskapet kan gjøre det enda bedre i år enn i fjor. 

– Greier vi å utnytte kapasiteten i båtene så øker resultatet. Om laksenæringen vokser vil behovet for vår spesialkompetanse også vokse. Det er en fantastisk næring med utrolig mange flinke mennesker, sier Halsebakk. 

Selskapet fikk et resultat per aksje på 10,72 kroner, opp fra 6,73 året før. 

Uenige om lakseaksjer

Mens Nordea Markets tror lakseaksjene er overpriset og denne uken anbefalte å selge de fleste av aksjene, mener Carnegie at selskapene er underpriset. Onsdag oppgraderte meglerhuset flere av oppdrettsselskapene fra hold til kjøp. 

Analytiker Lage Bøhren i Carnegie tror veksten i produksjonen blir lavere enn det Nordea anslår, tror på god etterspørsel og anbefaler kjøp av samtlige syv lakseaksjer på Oslo Børs. 

– Vi trodde tidligere i år at økt produksjon i Chile i 2018 ville redusere priser og etterspørsel etter norsk laks. Nå viser det seg at fremtidsprisen for laks holder seg bra, sier Bøhren. 

Fortsatt høye priser

– Oppdretterne gjør fortsatt kontrakter på svært høye priser i 2018. Veksten i produksjonen har ikke skapt nervøsitet i markedet. De globale kjøttprisene på storfe og kylling har økt og bedret konkurransekraften til laks, sier Bøhren, som også tror at norske oppdrettere for første gang på flere år vil klare å redusere kostnadene fremover. 

– Fôrutgiftene når en topp i år og er på full fart nedover. Norske oppdrettere får hjelp av at dollaren svekker seg mot norske kroner, noe som reduserer fôr-kostnadene. Vi tror norske oppdrettere kan kutte fôr-kostnadene med en krone per kilo i 2018, mener Bøhren. 

– Vi øker våre estimater for lakseaksjene med 12 prosent for 2018 og 2019. Vi forventer to år til med høye laksepriser, høy fortjeneste i selskapene og gode utbytter. (Vilkår)

Truer Nord-Korea med ild og vrede
USAs president Donald Trump truet tirsdag kveld Nord-Korea med «ild og vrede som verden aldri før har sett». Nord-Korea svarte med trusler om å angripe den amerikanske øya Guam.
00:46
Publisert: