Rekordhøye laksepriser har gitt lakseoppdretterne rekordhøy fortjeneste i fjor. Også sjømatselskapet Lerøy kunne legge frem rekordresultater for fjerde kvartal. 

- Lerøy Seafood Group oppnår et rekordresultat i 2016, og rapporterer den høyeste omsetning og det høyeste driftsresultat før verdijustering av biomasse i konsernets historie, sier konsernleder Henning Beltestad i en melding tirsdag morgen. 

Lerøy Seafood Group fikk en omsetning på 4,9 milliarder kroner i fjerde kvartal i fjor, mot 3,6 milliarder i samme periode året før. Konsernet oppnådde et driftsresultat før verdijustering av biomasse på en milliard kroner i fjerde kvartal 2016, mot 353 millioner i samme periode i 2015.

- Det er vi selvsagt meget fornøyd med. Vi ser tilbake på et kvartal med meget høye priser på laks og ørret, en sterk etterspørsel, men også noen biologiske utfordringer og en relativt høy kontraktsandel med priser som ligger under spotprisen, forteller konsernleder Beltestad.

Lerøy fikk en omsetning på 17,3 milliarder kroner i 2016, og et driftsresultat før verdijustering av biomasse på 2,8 milliarder, mer enn dobbelt så høyt som i 2015 da resultatet ble 1,3 milliarder. 

Lerøy har hatt store utfordringer med lakselus i Midt-Norge og har fortsatt altfor høye kostnader med lakselus, mener Beltestad. Lakselus nær halverer fortjenesten for Lerøy i Midt-Norge sammenlignet med Nord-Norge, der det er kaldere vann og mindre lus. 

Selskapet tjener 10 kroner mer per kilo laks i nord enn i sør. I fjerde kvartal 2016 oppnådde Lerøy Aurora i Nord-Norge en operasjonell EBIT på 28,3 kroner per kilo. For samme periode rapporterer Lerøy Midt og Lerøy Sjøtroll EBIT per kilo på henholdsvis NOK 17,9 og NOK 18,0.

- Vi vurderer fortsatt uttakskostnadene på laks og ørret som ekstraordinært høye, sier Beltestad, og opplyser at kostnader til lakselus og fôr er de to viktigste kostnadsdriverne.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Som skapt for norske vinterveier
Volvo V90 Cross Country er bilen for deg som vil ha suv egenskaper, uten å måtte ha suv.
01:57
Publisert: