Verdens største lakseoppdretter Marine Harvest betaler ut 155 millioner euro, vel 1,4 milliarder kroner, i utbytte etter andre kvartal. Det er nær dobbelt så mye som utbytte i samme periode i fjor på 82 millioner euro. 

– Det er ny rekord for ordinært utbytte i et kvartal. Det er vårt høyeste ordinære utbytte noen gang kvartalsvis, sier finansdirektør Ivan Vindheim i Marine Harvest, som er glad for å kunne dele ut 3,20 kroner i utbytte per aksje.

Milliardær John Fredriksen er hovedeier i Marine Harvest, og kan glede seg over rekordhøyt utbytte. 
Milliardær John Fredriksen er hovedeier i Marine Harvest, og kan glede seg over rekordhøyt utbytte.  (Foto: Elin Høyland)

– Det er alltid kjekt. Det er med stor glede vi gjør det, sier Vindheim, som torsdag kunne legge frem et rekordhøyt resultat i andre kvartal.

Resultatet er likevel lavere enn analytikerne forventet, noe som sendte aksjekursen ned om lag tre prosent torsdag. Problemer med lakselus førte til at selskapet reduserte sine estimater for produksjon i år fra 403.000 tonn til 377.000 tonn, noe som ble negativt mottatt av analytikerne og aksjemarkedet. 

Problemer med lakselus har ført til rekordhøye laksepriser første halvår, og flere lakseselskaper har denne uken presentert rekordhøye resultater og utbytter for andre kvartal. Utbyttet i Marine Harvest var forventet blant aksjeanalytikerne. Ifølge nyhetsbyrået TDN Finans hadde de regnet med et utbytte på akkurat 3,20 kroner per aksje. 

Kvart milliard i utbytte

Hovedeier John Fredriksens selskap Geveran Trading har 80 millioner aksjer og 16,2 prosent av aksjene i Marine Harvest, noe som gir 255 millioner kroner i utbytte. Nest største aksjonær Folketrygdfondet med syv prosent av aksjene og 34,6 millioner aksjer får rundt 111 millioner kroner i utbytte.

Selskapet omsatte i andre kvartal for 884 millioner euro, opp 50 millioner fra samme periode i fjor. Tross redusert produksjon fikk selskapet et operasjonelt driftsresultatet i andre kvartal på 198 millioner euro, nesten 50 millioner euro mer enn samme periode i fjor. Inntjeningen er i tråd med det selskapet selv og analytikerne varslet i sommer.

167 millioner til Grieg-familien

Også Grieg Seafood leverte torsdag gode tall med rekordutbetaling av utbytte. Selskapet betaler ut tre kroner i utbytte per aksje, noe som gir aksjonærene 335 millioner kroner og Grieg-familiens selskap Grieg Holdings 167 millioner i utbytte. 

– Vi ønsker fremover å ligge på et høyere nivå på utbytte, og ha stabil utbyttepolitikk. Det gjelder å finne en balanse mellom å reinvestere i selskapet og bygge økt kapasitet, og det å dele ut et godt og jevnt utbytte, sier styreleder Per Grieg i Grieg Seafood. 

Lerøy Seafood Group leverte også et rekordhøyt resultat torsdag, med 800 millioner kroner i driftsresultat, det høyeste kvartalstallet i selskapets historie. 

Lakseprisen kan snu

Flere selskaper varslet torsdag at de på grunn av problemer med lakselus vil produsere og slakte litt mindre laks i år enn de tidligere har meldt. Det kan gjøre at lakseprisen, som har gått ned i løpet av sommeren, kanskje vil bli høyere enn det analytikerne hittil har spådd. 

Marine Harvest slaktet 78.500 tonn laks, om lag 9000 tonn mindre enn andre kvartal i fjor og 5000 tonn mindre enn selskapets egen prognose. Også Lerøy reduserte produksjon og slakt på grunn av problemer med lakselus. 

Lavere kostnader i Irland gjør landet til det stedet Marine Harvest tjener mest penger per kilo laks, med en inntjening på 3,4 euro per kilo. Økte kostnader i Skottland og Norge gjør at selskapet tjener mindre penger i disse landene, med 3,10 euro per kilo i Irland og 2,5 euro i Norge 2,35 euro.(Vilkår)

Samsung gjenoppstår fra asken
Etter fadesen med Note 7 hvor batteriet tok fyr, kommer nå Samsung med oppfølgeren Note 8. Denne gang med en grundig batterisjekk.
01:47
Publisert: