Norge eksporterte 640.000 tonn sjømat for 25,6 milliarder kroner i første kvartal. Det er en volumnedgang på 18 prosent og en verdivekst på syv prosent eller 1,8 milliarder kroner målt mot første kvartal i fjor, ifølge en pressemelding onsdag.

– Verdien av sjømateksporten i første kvartal har vært rekordhøy. Dette er i hovedsak drevet av økte priser på flere av våre viktigste arter. Det er gode, stabile markedsforhold, økt etterspørsel i viktige markeder, og en svak krone mot både dollar og euro, som i sum gir en rekordnotering, sier sjømatanalytiker Ingrid K. Pettersen i Norges sjømatråd.

Minister i Brasil for å selge klippfisk

– Sjømatnæringen går mot nye rekorder, og det har vi all grunn til å være stolte av. Sjømatnæringen bidrar til arbeidsplasser og verdiskaping som gir ringvirkninger i hele landet vårt, sier fiskeriminister Harald T. Nesvik til DN.

Fiskeriministeren er for øyeblikket i Rio de Janeiro hvor han vil selge inn norsk klippfisk til brasilianere.

– Det er ekstra gøy å se at klippfisken gjør det så bra. Brasil er et av våre viktigste markeder for klippfisk, sier Nesvik.

USA tørster etter norsk laks

Det ble eksportert 245.000 tonn laks for 16,7 milliarder kroner i første kvartal, tilsvarende en økning på 1 prosent målt i volum, mens verdien økte med 1,1 milliard kroner.

– Mens verdiveksten til EU var på 5 prosent, økte eksporten til USA med hele 20 prosent, mot samme periode i fjor. Eksportverdien av fersk filet til USA økte med 58 prosent. Dette er drevet av en volumvekst på 13 prosent og en prisøkning på 40 prosent. Vekst i eksporten av filetprodukter, spesielt til det amerikanske markedet, bidro til at eksporten av bearbeidet laks nå står for 20 prosent av eksportverdien for laks, mot 18 prosent i første kvartal i fjor. Samtidig er dollaren 10 prosent sterkere mot den norske kronen enn i samme periode i fjor, som favoriserer eksport mot dollarmarkeder, sammenlignet med euromarkeder, sier sjømatanalytiker Paul T. Aandahl i Norges sjømatråd.

Svak verdiøkning i mars

Norge eksporterte 205.400 tonn sjømat til en verdi av 9,1 milliarder kroner i mars. Det er en volumnedgang på 36 prosent og en verdiøkning på 1 prosent sammenlignet med mars måned i fjor.

I mars måned ble det eksportert 83.000 tonn laks til en verdi av 6 milliarder kroner. Det er en nedgang i volum på 4 prosent, mens verdien er på samme nivå som i 2018. Gjennomsnittsprisen for fersk hel laks økte fra 67,45 kroner til 68,78 kroner pr kilo, opplyses det.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.