Lakseoppdretteren Norway Royal Salmon (NRS) satte flere rekorder i salg og inntekter i fjor tross problemer med fiskesykdommen ILA. Selskapet økte omsetningen fra 4,2 til rekordhøye fem milliarder kroner i fjor, og solgte mer laks i fjor og i fjerde kvartal enn de noensinne har gjort tidligere.

– Driftsinntektene var rekordhøye. Vi har aldri solgt så stort volum som i fjor og i fjerde kvartal, sier konsernsjef Charles Høstlund.

I fjerde kvartal solgte selskapet 22.500 tonn laks, som er det høyeste solgte volumet i selskapets historie. Selskapet ble samtidig rammet av fiskesykdommen ILA i tre oppdrettsanlegg utenfor Alta i Finnmark. All laksen måtte slaktes, noe som førte til lavere økonomiske resultater i fjerde kvartal.

– Resultatet i fjerde kvartal er preget av fiskesykdommen ILA. Den koster og trekker ned resultatet betydelig for fjerde kvartal, sier Høstlund.

Tapte 50 millioner på sykdom

Selskapet tok et tap på 55 millioner kroner som følge av sykdommen og fikk nær halvert fortjenesten per kilo laks i fjerde kvartal, fra 27 til 16 kroner per kilo. Analytiker Alexander Aukner i DNB Markets mener selskapet la frem litt svake tall i kvartalsrapporten, men anbefaler likevel kjøp av selskapet aksjer.

– Kvartalsrapporten la frem litt svake tall på inntjening og utbytte. Men selskapet har lave kostnader på 33 kroner per kilo laks. Det er veldig bra, sier Aukner.

– Noe av det mest positive i 2017 er at vi har god utvikling på reduserte kostnader i den nordlige regionen i siste kvartal, sier Høstlund, som satser på kraftig vekst i år.

Nye rekorder for Charles Høstlund i Norway Royal Salmon.
Nye rekorder for Charles Høstlund i Norway Royal Salmon. (Foto: Geir Otto Johansen)

Selskapets driftsresultat er langt lavere i 2017 enn 2016. Det skyldes ifølge Høstlund 'en regnskapsteknisk verdijustering' som følge av at lakseprisen er kraftig redusert i løpet av det siste året.

Øker med 30 prosent i år

I år forventer selskapet å slakte 42.500 tonn laks, en økning på 33 prosent fra i fjor. Tallet er nær en milepæl selskapet selv satt for noen år siden om å nå en produksjon på 45.000 tonn.

– Vi nærmer oss den første milepælen vi satte. Veksten er veldig spennende. Det er morsomste vi jobber med er vekst og reduserte kostnader. Så skjer det mye positivt i markedene, sier Høstlund.

Selskapet har inngått få langsiktige kontrakter fordi de mener pristilbudene var for dårlige. Aukner mener det viser at selskapet satser på relativt høye laksepriser. Med lave kostnader og høyere produksjon i år har DNB Markets tro på selskapet, som feiret 25 år i fjor.

– Vi har kjøpsanbefaling på selskapet og et kursmål på 168 kroner, sier Aukner.

Selskapets aksje steg tirsdag med over tre prosent til 141 kroner, noe som gir selskapet en markedsverdi på 6,2 milliarder kroner. Aksjekursen har økt fem prosent hittil i år, men ligger fortsatt godt under toppnivåene de to siste årene.(Vilkår)