Et steinkast fra Legoland har Ferds sjømatinvestor Broodstock Capital kjøpt 51 prosent av aksjene i danske Billund Aquakulturservice. Selskapet er ledende på teknologi for resirkuleringsanlegg for landbasert oppdrett, og har levert over 120 såkalte RAS-anlegg til fiskeoppdrettere i 26 land.

– Dette er utrolig morsomt og et fantastisk spennende marked. Resirkulering av vann til oppdrett er en megatrend, sier partner Kjetil Haga i Broodstock, som sammen med partnerne Simen Bjørnstad og Jan Erik Løvik i helgen reiste til Billund for å informere de ansatte sammen med ledelsen i Billund.

Satser en milliard

Tobakksarving Johan H. Andresens selskap Ferd er 40 prosent eier og investor i Broodstock Capital, som investerer for en milliard kroner i sjømat de neste årene. Broodstock Capital satser særlig på små og mellomstore selskaper i oppdrettsnæringens leverandørindustri, som har doblet omsetningen fra 12 til 24 milliarder kroner de siste ti årene.

– Målet er å investere en milliard i sjømat de neste tre til fem årene, med to-tre investeringer i året. Det går etter planen. Investeringen i Billund skjer innenfor kjernemarkedet både når det gjelder størrelse og eksponering, sier Bjørnstad, som er blitt enige med dagens eiere om ikke å si noe om størrelsen på investeringen.

Satser på oppdrett på land

Billund Aquakulturservice har 120 ansatte, hovedsete i Billund i Danmark med avdeling i Chile og omsetter samlet for om lag 200 millioner norske kroner. Dagens eier Stensgaard Holding beholder 49 prosent av aksjene og selskapets ledelse fortsetter i selskapet.

– Våre kunder ønsker større og mer sofistikerte RAS-systemer som krever større finansiering. Broodstock vil forsyne oss med pengene som kreves for å gi kundene våre det de behøver, sier styreleder Christian Sørensen i Billund Aquaculture.

Det har de siste årene vært stor vekst i bygging av større landbaserte oppdrettsanlegg for produksjon av større laksesmolt. Produksjonen er avhengige av avanserte anlegg for resirkulering av vann, med rett temperatur og filtre for å unngå sykdommer.

Like mye vann som Oslo kommune

– Vannforbruket til et stort lakseanlegg på land er i dag på nivå med vannforbruket til Oslo kommune. Tenk deg potensialet fremover. Anleggene som bygges på land vil alle ha resirkuleringsteknologi, uansett fiskeart, sier Haga.

Broodstock har stor tro på økt vekst i resirkuleringsanlegg, også for annen oppdrettsfisk enn laks.

– Det er lett å tenke Norge når vi snakker oppdrett, men danskene har lengre erfaring med teknologi for resirkulering av vann. Billund opererer i et globalt marked og har levert anlegg til 25 arter i 26 land, sier Bjørnstad.

– Nå skal vi feire med dansk smørbrød og en klassisk Tuborg, et godt øl de har her nede, sier Haga, som forteller at forhandlingene på dansk og norsk gikk «overraskende bra».

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

- Det er ikke noen drømmesituasjon å være min mann
Da Line Solberg Tomre (44) fant ut at hun måtte ha et sted for seg selv; skaffet hun nesten alt i hjemmet sitt gratis på finn og gjenbruksstasjoner.
02:16
Publisert: