Russland stengte grenser for norsk laks og ørret i august 2014 som respons på vestens økonomiske sanksjoner etter krim-krisen.

Men norsk laks og ørret finner likevel sin vei inn i Russland via Hviterussland, som har en felles tollavtale med Russland. Ifølge iLaks har ingen land kjøpt mer ørret fra Norge enn Hviterussland i 2019.

Nå stopper russerne importen via nabolandet. De skal ifølge et brev til hviterussiske veterinærmyndigheter ved flere tilfeller ha funnet rester av forbudte og skadelige stoffer i fiskeprodukter fra Norge.

Ifølge den hviterussiske nettavisen Belsat.eu har Hviterussland importert over 10.200 tonn norsk fisk i perioden 1. januar til 15. november 2019. 93 prosent av denne fisken ble videre importert til Russland.

– Vet ikke hva

Russiske veterinærmyndigheter ba i høst om å få inspisere norske oppdrettsselskaper. Det har det norske Mattilsynet foreløpig ikke gitt tillatelse til.

– Vi vet ikke hva de egentlig har funnet, og det må vi ha svar på før vi eventuelt setter i gang en inspeksjon. Så lenge det bare er rene påstander fra Russland, er det vanskelig å forholde seg til. Nå har vi ikke noe å gå på for å skjønne hva dette egentlig handler om, sier direktør for fisk og sjømat Elisabeth Wilmann i Mattilsynet.

– Så lenge det bare er rene påstander fra Russland, er det vanskelig å forholde seg til. Nå har vi ikke noe å gå på for å skjønne hva dette egentlig handler om, sier Elisabeth Wilmann, direktør for fisk og sjømat i Mattilsynet.
– Så lenge det bare er rene påstander fra Russland, er det vanskelig å forholde seg til. Nå har vi ikke noe å gå på for å skjønne hva dette egentlig handler om, sier Elisabeth Wilmann, direktør for fisk og sjømat i Mattilsynet. (Foto: Mattilsynet)

Ikke utelukket

Hun påpeker at det ikke er utelukket at Russland vil få tillatelse til å gjennomføre en inspeksjon, hvis de kan levere dokumentasjon på hva som eventuelt er galt og hvilke produkter det gjelder.

Ifølge Wilmann har ikke russiske myndigheter opplyst om hvilke produsenter de mener har levert sjømat det er noe feil med.

– Nå har vi bedt dem om et svar, og så venter vi på det. Deretter vil vi antagelig ha kontakt med hviterussiske myndigheter, og eventuelt følge opp, sier Wilmann. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.