– Dette er svært gode nyheter, og viser at Rimfrost har hatt rett hele veien. Aker Biomarine har ingen sak fordi det ikke er mulig å ta patent på naturen selv, sier eier Stig Remøy i Rimfrost i en pressemelding. 

Remøy ønsker ikke å kommentere saken ytterligere overfor DN. 

Det er ingen tvil om at patentstriden med Aker Biomarine har hatt negative effekter på hele det globale krillmarkedet. Med ITC-saken ute av verden, åpnes det for nye muligheter, skriver Rimfrost i pressemeldingen. 

Daglig leder Matts Johansen i Aker Biomarine sier til DN at selskapet siden 2003 har investert over 300 millioner dollar i utvikling av innovative produksjonsmetoder og krillprodukter og at selskapet har hatt en aktiv patentstrategi for å beskytte investeringer og verdier skapt gjennom 14 år. 

– Krillvirksomheten har krevd, og vil fortsette å kreve, store investeringer knyttet til forskning og utvikling for å bygge en bærekraftig forretning, sier Johansen. 

Remøy forteller at Rimfrost har store ambisjoner innenfor krill. 

– Vi har betydelig kapasitet av krillolje som vi nå igjen vil markedsføre for det globale humanmarkedet. Vi mener at krill også har et stort potensial i oppdrettsnæringen. Rimfrost teknologi gjør at oppdrettslaksen vokser raskere og får bedre helse, sier Remøy i pressemeldingen. 

– Jeg registrerer at Aker Biomarine tar i bruk harde metoder for å tilrane seg et globalt krillmonopol. Dette kommer ikke til å lykkes, og kan heller ikke aksepteres. Da krill-lisensene ble delt ut i 2007, var norske myndighetene tydelige på at det er i nasjonens interesse at lisensene fordeles på flere aktører, sier Remøy.

– Aker BioMarine verdsetter konkurrenter som bidrar til å bygge opp og utvikle krillindustrien. Selskapet må derimot bruke sine patenter til å beskytte sin posisjon mot selskaper som utelukkende kopierer og urettmessig søker å utnytte det andre har skapt, sier Matts Johansen i Aker Biomarine til DN. 

Rimfrost er et av fem datterselskap i Remøys holdingselskap Olympic Holding, der han blant annet kontrollerer det kriserammerede rederiet Olympic Ship.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.