Ferske tall fra Norges Sjømatråd som offentliggjøres torsdag morgen, viser en rekordstor nedgang i sjømateksporten på hele 14 prosent i august.

Forrige måned ble det eksportert sjømat for 7,3 milliarder kroner, 1,2 milliarder kroner mindre enn i august 2019.

Kronekurs, korona og Kina

Tallene fra Sjømatrådet viser at laks sto for vel trekvart milliard kroner av nedgangen og torsk for snaut en kvart milliard kroner.

Det ble eksportert laks til en verdi av 5,3 milliarder kroner. Volumet falt med syv prosent og verdien med 13 prosent.

Sjømatrådet forklarer i en pressemelding nedgangen med både sterkere norsk krone, redusert etterspørsel og svakere priser i en rekke markeder. Koronaeffekten har skapt usikkerhet og ferietid med færre turister, og et svakere restaurantmarked har hatt en betydelig påvirkning på både pris og volum, ifølge rapporten.

Kina var i fjor det store vekstmarkedet for norsk sjømat. I august viser tallene at lakseeksporten til Kina falt med 69 prosent i verdi.

«Det kinesiske laksemarkedet har vært preget av to bølger, først ved utbruddet av covid-19, og dernest i forbindelse med den etter hvert så omtalte hendelsen på et matmarked i Beijing i juni og etterfølgende mediesaker om korona og sjømat», ifølge Norges sjømatråds fiskeriutsending til Kina, Victoria Braathen.

Så langt i år har norsk lakseeksport til Kina en volumnedgang på 28 prosent og en verdinedgang på 32 prosent.

Men det er også noen lyspunkt for sjømatindustrien i Norge. Blant annet økte lakseeksporten til Frankrike med syv prosent. Og eksporten av både oppdrettsørret og saltfisk har hatt en verdiøkning.

Hittil i år er det eksportert sjømat for 68,2 milliarder kroner. Det er en økning på 781 millioner kroner eller i overkant av 1 prosent, ifølge meldingen fra Norges sjømatråd.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.