Nå kommer kredittkrisens første rettssak, melder CNN Fortune og Bloomberg News torsdag.

På tiltalebenken står to tidligere hedgefond-topper i den nå kriserammede banken Bear Stearns.

Ralph Cioffi og Matthew Tannin anklages av FBI for sin involvering i hedgefond-kollapsen som utløste subprime-krisen ifjor sommer.

Mennene skal ha feilinformert investorene om tilstanden i fondene de selv forvaltet. Fondene var tungt investert i subprime-porteføljer, noe som i ettertid viste seg å gå riktig så galt.

- Alt fint her...
Saken står og faller på spørsmålet om hva mennene visste på et tidspunkt da de selv sa de var veldig positive, men hvor resultatene hadde begynt å falle og enkelte investorer ville ta ut pengene sine.

Ifølge CNN består bevismaterialet av e-post-korrespondanse mellom Cioffi og Tannin, hvor det angivelig viser at de to var i tvil om investeringene seg imellom, selv om de utad uttrykte at alt så bra ut.

I disse e-postene skal det fremgå at de to hedgefond-lederne var klar over hvilke problemer Bear Stearns stod overfor. Fire dager senere skal de ha uttrykt at det ikke var noen problemer med de subprime-investeringene fondene var involvert i.

Det amerikanske "Securities and Exchange Commission" har i lengre tid også undersøkt om Cioffi og Tannin urettmessig har trukket penger ut av fondene.

Som alle andre?
Saken mot Cioffi og Tannin ventes å ta tid. Men det er klart i dag - og det kan være sentralt for forsvaret - at Bear Stearns-lederne var langt fra alene om ikke å advare investorene om bekymringene i kredittmarkedet. Flere topper på Wall Street slet også med å forutse hvor ille problemene i det amerikanske boliglånsmarkedet skulle komme til å bli.

Saken kommer nesten nøyaktig et år etter at problemene startet, og for Bear Stearns endte det med kollaps i armene til konkurrenten JP Morgan Chase.

Les også:Sjokkpris for krisebank

Saken mot de to Bear Stearns-sjefene er den første i kjølvannet av lånekrisen i den amerikanske boligsektoren, som har ført til samlede tap på 400 milliarder dollar.

Tap på 1,6 milliarder dollar
Investorerne i fondene som Cioffi og Tannin hadde ansvar for gikk konkurs i juli, med et tap på 1,6 milliarder dollar.

Selv tok Cioffi ut to millioner dollar av sine egne penger som han hadde i fondet allerede i mars 2007.

Cioffi trakk seg fra Bear Steans i desember, da myndighedetene innledet undersøkelsene av ham.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.