Lund er lite fornøyd med tendensene til skyldfordeling etter at fullskalarensingen på Mongstad blir utsatt minst fire år.

- Jeg vil helt fullstendig avvise at vi trenerer denne prosessen. Mongstad-rensingen er utsatt av industrielle årsaker. Og vi støtter den beslutningen, sier Helge Lund til DN.no.

Statsminister Jens Stoltenberg er i hardt vær etter at han kalte renseteknologien for CO2, såkalt CCS, for Norges månelanding i nyttårstalen for to år siden.

SV-leder Kristin Halvorsen garanterte på talerstolen i Stortinget at gasskraftverket skulle renses i 2014. Både miljøbevegelsen, opposisjonen på Stortinget og representanter for regjeringspartiet SV mener det er en katastrofe at regjeringens viktigste klimaprosjekt er kraftig forsinket.

Tilbakeviser kategorisk
Kristin Halvorsen har de siste dagene antydet at det er Statoil som har trenert renseprosjektet på Mongstad. I følge VG var det Halvorsen som krevde en fastsatt dato for når rensingen skulle være på plass, for å godta at det ble bygget gasskraftverk. Frederic Hauge var i lørdagens Aftenposten også klar i sin melding om at Statoil trenerer prosjektet.

- Jeg vil ikke kommentere enkeltpolitikeres uttalelser, men jeg vil kategorisk tilbakevise den tilnærmingen. Vi er det oljeselskapet i verden som har sterkest fokus på CCS, sier Helge Lund.

- Vi har rundt 100 personer som arbeider med dette. Vi kommer til å bruke en milliard kroner på renseteknologien. Under finanskrisen forsvant alle de andre store prosjektene. Vi holdt fast på vårt.

Penger å tjene
Lund understreker at selskapet selv mener at det er penger å tjene på teknologien - både direkte og indirekte.

- Vi tror at prisen på CO2 kommer til å stige. Vi tror dermed at verdien av våre ressurser går opp dersom vi får til dette, forklarer han.

Lund minner også om at selskapet er involvert i de tre største CO2-rensingsprosjektene i verden. Statoil er med på lagringen av CO2 på Sleipner-området i Nordsjøen og utskillelsen av CO2 på Snøhvit og på In Salah-feltet i Algerie.

- Jeg mener Statoil og Norge ligger helt i forkant i denne utviklingen til tross for utsettelsen, sier Lund.

- Ikke hyllevare
- Det jeg tror mange undervurderer er at de tror dette er en hyllevare. Det er det ikke. Det skrittet vi tar nå, med oppskalering, er stort. I en slik prosess er det oppskaleringene som er kritiske.

I første omgang er det beslutningsgrunnlaget for bygging av anlegget som er utsatt fra 2012 til 2014, men det blir sagt at en fullskala rensing da tidligst vil være på plass i 2018.

Helge Lund ville i dag ikke kommentere om det kan komme ytterligere utsettelser.

Les om Statoils kvartalstall her:

Sterkt fra Statoil

Mongstad-rensing i det blå (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.