Onsdag morgen ble det kjent at Helge Lund slutter i Statoil.

- Dette var veldig overraskende, sier analytiker Trond F. Omdal i Pareto Securities til DN - få minutter etter at oljeselskapet sendte ut meldingen.

- Ekstremt krevende

- Hvordan vil du oppsummere jobben Helge Lund har gjort for Statoil?

- Det store svennestykket var jo fusjonen med Hydro - at han skapte politisk enighet om det. Videre har han globalisert selskapet, svarer Omdal.

Han legger til at jobben som Statoil-sjef i sum er «ekstremt krevende».

- Å være sjef for et så stort, viktig og politisk selskap er en nesten umenneskelig prestasjon. Det er klart at selskapet er i en utfordrende situasjon i dag. Du har tilvendt deg oljepriser på over 100 dollar. Det betyr at selskapet nå er inne i en tøff omstillingsperiode. Sånn sett var det kanskje litt overraskende at Lund fratrer akkurat nå, sier analytikeren.

Onsdag morgen bekrefter BG Group at Lund er deres nye konsernsjef. Han slutter i Statoil etter eget ønske, melder selskapet

Eget ønske

- Tror du det har vært noe press innad?

- Det vil jeg ikke spekulere på, men det er klart at det å sette i gang en omstilling når man er giret for vekst alltid er veldig krevende. Det skaper selvfølgelig at du får motkrefter, svarer Omdal.

Styret har konstituert Eldar Sætre som konsernsjef med umiddelbar virkning.

- Han har vært finansdirektør og er veldig senior, så det var antagelig et fornuftig valg, sier analytikeren.

Han viser til at det er oljeprisen det siste døgnet som har størst betydning for utviklingen til Statoil-aksjen.

- Lund har blitt sett på som en garantist for strategien og har hatt et godt omdømme blant internasjonale investorer. Sånn sett øker usikkerheten og på kort sikt kan det komme noe negativ reaksjon, sier Omdal.

Ikke overrasket

Lund har vært toppsjef i Statoil i 10 år. I det perspektivet mener analysesjef Anne Gjøen i Handelsbanken Capital Markets at dagens melding ikke er veldig overraskende.

Hun understreker at den «generelle» oppfatningen av Lund er god.

Analysesjef Anne Gjøen i Handelsbanken Capital Markets. FOTO: Ida von Hanno Bast
Analysesjef Anne Gjøen i Handelsbanken Capital Markets. FOTO: Ida von Hanno Bast (Foto: Dagens Næringsliv)
- Det han måles på er hvilken avkastning som er gitt aksjonærene i perioden. Videre blir nok Lund husket for det han har satt i gang av kostnadsbesparelsestiltak, sier hun og fortsetter:

- Nå er det jo sånn i oljebransjen at kostnadene har steget mye mer enn oljeprisene har steget. Da blir det en veldig brå omstilling. Statoil har lovet en vekst - og fremfor alt lovet en utbyttevekst. Og så kommer de i en situasjon hvor inntjeningen faller.

- Stor utfordring

Gjøen ser ingen åpenbare etterfølgere.

- Det er ikke mange kandidater, ikke minst tatt i betraktning at staten er eier. Det har vært en kraftig reaksjon på avlønningen til Helge Lund. Bare det er en utfordring, sier hun.

Analysesjefen tror markedet reagerer negativt på dagens nyhet.

- Dette skaper usikkerhet, påpeker hun.

Følg utviklingen på Oslo Børs her.

Alt om Helge Lunds avgang:

Helge Lund slutter i Statoil

Lund blir toppsjef i britiske BG

Denne mannen blir Helge Lunds vikar

- En svakhet at Helge Lund går av nå (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.