- Det er en tid for alt. For ledere kommer det en tid da det er riktig å gå videre. Ikke bare for egen del, men også for organisasjonen de leder, sier Helge Lund.

- En ny leder vil kanskje se ting på et litt annet vis, sier han.

Onsdag morgen ble det kjent at han slutter i Statoil. Klokken 11.00 holdt oljeselskapet pressekonferanse på regionkontoret på Fornebu.

- Motivasjonen, engasjementet, energien og drivet føler jeg at jeg fortsatt har nok av. Men for Statoil tror jeg fornyelse kan være viktig og riktig, sier Lund.

Han understreker at det aldri er «et perfekt tidspunkt for å slutte som konsernsjef».

- Som dere vet står industrien og Statoil overfor store utfordringer de neste årene. At ny konsernsjef skulle bli en del av de endringene var ikke en del av planen, sier Lund.

Gikk frivillig

Lund slutter i Statoil etter eget ønske, melder selskapet.

- Det sier seg selv at dette ikke er en villet situasjon fra styrets side – tvert i mot, sa Statoils styreleder Svein Rennemoe på pressekonferansen.

Han viser til at Statoil har hatt fire konsernsjefer gjennom sine 42 år. Lund er den første som slutter frivillig.

Rennemoe ble informert om Lunds avgang mandag for en uke siden. Styret har konstituert Eldar Sætre som konsernsjef med umiddelbar virkning.

- Eldar har informert meg om at han ikke vil være kandidat på permanent basis. Styret har startet søket etter en ny konsernsjef, sier Rennemoe og understreker:

- Statoil vil lete etter en ny konsernsjef. Vi vil ikke lete etter en ny strategi.

Styret leter nå ikke bare innenfor Norges grenser.

- En ny konsernsjef må forstå norsk måte å arbeide på, opparbeide seg tillit hos største eier, men det betinger ikke norsk pass slik jeg ser det, sier Rennemoe.

Fornyelse

Lund har ledet oljeselskapet i ti år. Onsdag brukte han noen minutter på å oppsummere sin karriere. 

- På begynnelsen av forrige tiår var det mange som snakket om at norsk sokkel var i solnedgang, sier Lund.

- For ti år siden var vi et norsk selskap. I dag er vi et internasjonalt selskap. Vi har cirka 30 prosent av produksjonen utenfor Norge. Vi har medarbeidere fra absolutt hele verden. For ti år siden var Statoil også ganske ressursfattig. Vår leteorganisasjon har gjort en kjempejobb de siste årene og har endret dette bildet, sier han.

Svarer ikke om lønn

Onsdag morgen bekrefter BG Group at Lund er deres nye konsernsjef. På pressekonferansen fikk han spørsmål om hvor viktig lønnsbetingelsene har vært.

- Jeg har allerede redegjort for mitt valg. Jeg har hatt lyst på en lederutfordring til. Det var for tidlig å pensjonere meg. Dette synes jeg var spennende, svarte Lund.

- Når det gjelder betingelser, er det noe jeg har fått spørsmål om i ti år. Spørsmålet kan stilles til BG, sier han.

Følelsesladd

Lund legger ikke  skjul på at det er en følelseslaadd prosess å slutte i Statoil.

- Det er litt rart å stå her for siste gang. I slike prosesser dukker det opp mange tanker og følelser. Først og fremst føler jeg i dag på takknemmelighet fordi jeg har fått lov til å være en del av Statoil i ti år. Det å lede Statoil er et privilegium. Etter ti år i selskapet har det som begynte med en jobb blitt noe mer. Dette selskapet har noe spesielt. På den ene siden gleder jeg meg veldig til å ta fatt på ny jobb, men samtidig har jeg gruet meg litt til denne dagen, sa han på pressekonferansen.

- Det går ikke an å bruke mer enn ti år, noe som 3700 dager, i et slikt selskap nærmest 24 timer i døgnet uten å også bli glad i mange av dem du arbeider sammen med, sa Lund.

Følg utviklingen på Oslo Børs her.

Alt om Helge Lunds avgang:

Helge Lund forlater Statoil

Lund blir toppsjef i britiske BG

Denne mannen blir Helge Lunds vikar

- En svakhet at Helge Lund går av nå (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.