Onsdag morgen varslet oljeselskapet Royal Dutch Shell at det byr på olje- og gassselskapet BG Group.

Helge Lund startet som toppsjef i BG Group i februar, og gikk fra stillingen som toppsjef i Statoil. Tidligere onsdag kom det frem at Lund trolig forlater BG Group etter at fusjonen er gjennomført, antagelig tidlig neste år.

Nå spekulerer Platou-analytiker Alex Gheorghe på at det kan bety comeback for Helge Lund som Statoil-sjef. Toppjobben i Statoil ble nylig overtatt av Eldar Sætre.

Les også: Analytiker varsler oppkjøpsrush i olje: - Det første av mange

- Jeg mener det er svært realistisk, sier Gheorghe til Dagens Næringsliv.

Han hyller Lund som en dyktig driver av oljeselskapet, og mener både Statoil og Norge trenger ham. Som et tegn i tiden ble oljemessen ONS Norway i Stavanger kansellert tirsdag, påpeker analytikeren.

- Stemningen i Stavanger er svært, svært dårlig. Norge trenger å omstille seg, og her kan du bringe inn en innsider utenfra, sier Gheorghe.

Analytikeren viser til endringene som Lund iverksatte i sin tid i sjefsstolen i Statoil, og at han allerede har fått strategisk innsikt i hvordan de store internasjonale oljekjempene tenker. Det kan gi Statoil en konkurransemessig fordel, mener Gheorghe.

Transaksjonen ventes imidlertid ikke fullført før tidlig i 2016 etter at relevante myndigheter har godkjent transaksjonen, ifølge Financial Times. Platou-analytikeren tror heller ikke et Lund-comeback i Statoil er nær forestående.

- Dette kommer til å ta noe tid, sier Gheorghe.

Han utelukker ikke at Lund i stedet kan være en aktuell kandidat til å ta over styrelederrollen etter Svein Rennemo når den tid kommer. Men, han holder likevel en knapp på et comeback i sjefsrollen, da han anser utnevnelsen av Sætre som «politisk motivert» og ikke en langsiktig løsning.

- Men, tror du virkelig at Lund vil tilbake?

- Han vil måtte fristes, ikke av penger, som han har nok av, men av alle de rette personene. Det må dreie seg mindre om politikk, og mer om en korrekt omstilling av Statoil og Norge, og den rette til å lede dette er Helge Lund, sier Gheorghe.

I en oppdatering onsdag peker Platou-analytikeren på at jobben i Statoil er uferdig:

- Det var et mislykket forsøk på kostnadskutt da oljen var over 100 dollar fatet, på grunn av åpenbare politiske sperrer. Hvis han kommer tilbake kommer det til å støtte opp om store endringer i olje- og gassindustrien i Norge, skriver Gheorge.

- Etter mitt syn kan jeg lett se ham komme tilbake til Statoil, dersom man setter norsk politikk til side et øyeblikk.

Les også: - Han får i alle fall en bra timebetaling for jobben sin

Helge Lunds salgsbonus: Opptil 395 millioner  

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.