Statoils førstekvartalsresultater er svært mye bedre enn analytikerne forventet. Selskapets driftsresultat løftet seg over ti milliarder kroner mot tilsvarende periode ifjor, mens nettoresultatet per aksje var nær dobbelt så sterkt markedsforventningene.

Helge Lund gir to begrunnelser for det sterke resultatet.

  • Sterk regularitet på norsk sokkel som gjør at produksjon og resultater ikke faller, til tross for nedsalg i flere felt.

  • Gode strategiske posisjoner i USA

Lønnsomme rør

Mest oppmerksomhet får resultatene fra salg av gass i USA. En kald vinter har gitt gode dager for Statoils investeringer i skifergass.

- God etterspørsel etter gass i Nord-Amerika på grunn av kaldt vær, og god infrastruktur med rørledninger inn til Toronoto og Manhattan, har gjort det mulig å realisere meget gode priser, sier Helge Lund.

Mens analytikerne har vært redd for at dårlige tall fra prestisjeinvesteringene i USA gjemmes bort i den internasjonale sekkeposten, viser Lund en suksesshistorie.

- Det er reist spørsmål om lønnsomheten Nord-Amerika. Det er riktig at lønnsomheten for bransjen onshore er presset. Både lavere priser på gass de siste årene og flaskehalser i infrastrukturen presser. Men det jobbes meget hardt med å bedre lønnsomheten, sier Lund. 

Og Statoil kommer seg unna.

- Grunnlaget for dette er at vi er har eierandeler i de beste områdene i USA - nemlig Marcellus og Bakken, og at vi er posisjonert for å få oljen og gassen inn i de riktige markedene, sier Lund.

Doblet resultat

I det hele tatt leverer leddet etter at gassen og olje er utvunnet - transport og lagring - gode penger i første kvartal. Det såkalte midtstrømssegmentet gir 5,9 milliarder kroner av kvartalets resultat. Det er en dobling i forhold til tilsvarende kvartal i fjor.

- Nedstrøm og midtstrøm bidrar med veldig gode resultater. Det viser betydningen av de mange strategiske posisjonene vi har spesielt på gass, både i Europa og i Nord-Amerika, sier Lund.

Han viser til at Statoil også har klart gode gasspriser i Europa dette kvartalet til tross for en mild vinter og nå høye lagertall.

Den internasjonale produksjonen steg i første kvartal med fire prosent. Resultatet er på 6,9 milliarder kroner. På forhånd ventet analytikerne 5,4 milliarder, men estimatene sprikte fra 3,6 milliarder til 8,4 milliarder kroner.

Ikke ny rapportering

I går sa analysesjef Anne Gjøen i Handelsbanken at det er for store sprik i analytikernes forventninger til resultatene i den internasjonale virksomheten til Statoil.

- Har dere en plan for å komme analytikerne i møte med mer informasjon?

- Vi rapporterer i henhold til regnskapspraksis, vi har skilt ut den norske virksomheten der det er helt spesielle skatteforhold og som er en såpass stor del av virksomheten, ellers er den internasjonale virksomheten en kombinasjon av tradisjonell oppstrømsvirksomhet både onshore og offshore, så vi har inntil videre ingen planer om å endre den måten vi rapporterer på

Så gir vi produksjonstall per felt per kvartal,. Vi oppgir investeringstall for de forskjellige landene i 20F. vi har også ytterligere info om andre forhold ti bærekraftsrapporten, så vi mener at vi rapporterer på en åpen og tilgjengelig måte

- Det er bare analytikerne som er dårlig til å regne da?

- Jeg vet ikke om det er spesielt mye større sprik på Statoil enn andre selskaper, sier Lund.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.