- Rapporten fra Steenstrup Stordrange konkluderer med at avtalene er gyldig inngått, det skriver styreleder Håkon Jahr i Mentor Medier i et brev som er sendt ut til aksjonærene tirsdag formiddag.

Siden Helge Simonnes meldte sin avgang som sjefredaktør i Vårt Land den 9. november, har det kommet sterk kritikk fra flere hold om avtalene som har ført til at den mangeårige kristenavisredaktøren får med seg totalt 18 millioner kroner når han nå slutter. Simonnes, som når han fyller 60 år i neste uke forlater avishuset etter 30 år som journalist, konserndirektør og sjefredaktør, får rundt en million kroner i året de neste syv årene, i tillegg til at han tidligere i år fikk selge aksjene han eide i Mentor Medier tilbake til selskapet for 11 millioner kroner.

Les også: Millionlønn i syv år dnPlus

- Sparte millioner

Klokken 14 samles styret og eiere i Mentor Medier til en ekstraordinær generalforsamling der sluttpakken og pensjonsavtalen til avtroppende sjefredaktør Helge Simonnes i Vårt Land er tema. Der vil styret legge frem resultatet av en granskning av betingelsene til Simonnes, som styret hyret advokatfirmaet Steenstrup Stordrange til å foreta etter at saken i høst har vakt oppsikt og kritikk.

Rapporten viser ifølge skrivet at «konsernet sparte mellom 7,8 og 13,1 millioner kroner på de nye avtalene sammenlignet med de opprinnelige avtalene som selskapet hadde med Helge Simonnes».  Det betyr at Simonnes med sin opprinnelige avtale fra 1990-tallet, ifølge styret og advokatfirmaets beregninger, kunne forlatt redaktørstolen med opp til 31 millioner kroner i lommen.

Les også: Snakket ikke med egne journalister dnPlus

Størrelsen på sluttavtalen til den avtroppende kristenavisredaktøren har særlig vært gjenstand for kritikk i lys av at mediehuset Mentor Medier, som huser avisene Vårt Land, Dagsavisen og Rogalands Avis, mottar 100 millioner kroner i pressestøtte fra staten hvert år. Ifølge rapporten som styret legger frem for eierne senere i dag har imidlertid også avisen Vårt Land «spart betydelige beløp». Dette forklares slik i brevet fra styret som gikk ut til aksjonærene nå i formiddag:

«Som følge av at det er strenge regler om utbytte og konsernbidrag for selskaper som mottar pressestøtte, har det betydning i hvilket selskap kostnaden blir belastet. Helge Simonnes hadde to lederjobber parallelt ved både å være konsernsjef i Mentor Medier og leder for avisen Vårt Land. Den totale kostnaden for de omtalte avtalene er for Vårt Land 3,3 millioner kroner (eks arbeidsgiveravgift).»

Les også: Gransker Simonnes-avtale dnPlus  

Hemmelig verdivurdering

Da Mentor Mediers generalforsamling ifjor enstemmig vedtok kjøpet av Simonnes’ aksjer i selskapet, var bare 15 prosent av aksjekapitalen tilstede. I protokollen het det: «Betingelsene for administrerende direktør om at han gjennom sitt private selskap Kamato AS har rett til å selge 250.000 aksjer. Salget skal skje til markedspris, men ikke under en verdi av 100 prosent av konsernets bokførte egenkapital.»

Prisen på aksjene som Simonnes solgte tilbake til Mentor Medier tidligere iår ble fastsatt på bakgrunn av en verdibetraktning foretatt av Kjelstrup & Wiggen Consulting. Per aksje ble da satt til 43,46 kroner, som tilsvarer en selskapsverdi i overkant av 250 millioner kroner.

Hovedaksjonær Jan Erik Mushom i Mentor Medier har ved flere anledninger tatt til orde for at han mener prisen har vært altfor høy, og bedt om å få se verdibetraktningen. I den ekstraordinære generalforsamlingen, som har kommet i stand etter Mushoms ønske, skal det stemmes over hvorvidt styret må legge frem verdivurderingen.

Les også: Krever å få se verdivurdering dnPlus

Jan Erik Mushom, største eier i Mentor Medier, er sterkt kritisk til avtalene som har gitt avtroppende Vårt Land-sjef Helge Simonnes en sluttpakke på totalt 18 millioner kroner. Foto: Aleksander Nordahl
Jan Erik Mushom, største eier i Mentor Medier, er sterkt kritisk til avtalene som har gitt avtroppende Vårt Land-sjef Helge Simonnes en sluttpakke på totalt 18 millioner kroner. Foto: Aleksander Nordahl (Foto: DN)
 

Etter det DN forstår kommer styret til å innstille generalforsamlingen til å stemme imot dette. I styrets brev til aksjonærene i forkant av dagens møte heter det:

«Det har blitt stilt spørsmål til hvorfor vi ikke kan offentliggjøre denne verdibetraktningen i sin helhet. Av hensyn til selskapets interesse er ikke en offentliggjøring av en slik rapport verken vanlig eller tilrådelig. Her vil det fremgå interne forhold i hvert enkelt selskap, og en vurdering av hva hvert enkelt selskap verdsettes til. Fra tid til annen forhandler vi med andre om salg av aksjeposter i våre selskaper, og det kan skade selskapets interesse å offentliggjøre denne typen informasjon.»

Til DN sier Mushom at han ikke har fått lest rapporten nøye ennå, men at han ikke er overrasket over konklusjonen:

- Konklusjonen var ventet slik. Nå må vi studere den nøye, skriver han i epost.
 

Se på DNtv: Bård Bjerkholt: Lavere selskapsskatt vil gjøre det mindre attraktivt med internbanker

 

Bård Bjerkholt: Lavere selskapsskatt vil gjøre det mindre attraktivt med internbanker
Når overskuddet flyttes ut, bør skatten settes ned, mener DNs kommentator Bård Bjerkholt.
01:26
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.