Fredag kveld kom den greske regjeringen og EUs finansministre til enighet om å forlenge landets lånepakke med fire måneder. Dermed ble det ingen umiddelbar krise for Hellas, men det greske dramaet fortsetter.

Allerede mandag må grekerne legge frem en plan over hvilke reformer landet planlegger å gjennomføre i løpet av forlengelsesperioden. Deretter vil de 19 eurolandene beslutte om de vil godkjenne planen. Forslaget skal også godkjennes av troikaen av IMF, Europakommisjonen og Den europeiske sentralbanken.

- Det ligger i kortene at Hellas har måttet strekke seg langt for å kunne nærme segen avtale, skriver seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets i sin morgenrapport mandag.

Hellas har ikke fått gjennomslag for å skrive ned gjeld, påpeker han i den sammenheng.

Konflikt fremover

Seniorøkonomen viser til stor usikkerhet rundt landets budsjettunderskudd før gjeldsbetaling.

- Det ser ut til at Hellas får oppfylt sitt ønske om å sikte seg inn mot et overskudd på primærbalansen (statens inntekter minus utgifter utenom rentebetalinger) som er litt lavere enn hva de til nå har fått diktert, skriver Hov.

Grekerne har ønsket å kutte målet fra tre prosent av brutto nasjonalproduktet (bnp) til 1,49 prosent.

- Her ligger også kimen til videre konflikt fremover, selv med en midlertidig avtale på plass i dag. Grekernes evne til å betjene gjeldsrenter frem i tid vil avhenge av at de bygger opp en stor nok «buffer» til dette, skriver han og legger til:

- Det særlig Tyskland er redde for, er at lemping på kravene til overskudd på primærbalansen vil gjøre det umulig for Hellas å betjene gjelden sin. I prinsippet vil dette medføre at gjelden må skrives ned.

Ser på korrupsjon

Hov viser til at grekerne må fortsette å gjennomføre reformer, men at det foreløpig er usikker hvor strenge disse vil være.

Korrupsjon er et av problemene grekerne må ta tak i. Hellas er blant eurosonens mest korrupte, ifølge antikorrupsjonsbyrået Transparency International. Etter at venstreradikale partiet Syriza kom til makten 25. januar fikk landet sin aller første antikorrupsjonsminister. I et intervju med Dagens Næringsliv sier Panagiotis Nikoloudis at korrupusjon står i veien for muligheten til å skape langsiktig vekst (krever innlogging).

Professor Bo Röthstein fra The Quality of Government Institute ved Gøteborgs Universitet mener korrupsjon er et av hovedproblemene i Hellas.

- Den utbredte korrupsjonen har etter all sannsynlighet en sterk negativ innvirkning på landets økonomi, skriver professor Bo Röthstein fra The Quality of Government Institute ved Gøteborgs Universitet i en e-post til DN.

Röthstein leder et EU-prosjekt om korrupsjon, og mener sammenhengen mellom denne formen for kriminalitet og dagens krise i Hellas er stor.

Han viser også til at det generelt er stor sammenheng mellom korrupsjon og lav kredittverdighet i et land.

- Georgious Papandreou (statsminister i Hellas i perioden 2009 til 2011 red. anm.) hevdet at krisen i Hellas ikke var forårsaket av internasjonale finansmarkeder, men av korrupsjon innen landets grenser, påpeker Röthstein i e-posten.

- Vant slaget

Etter fredagens enighet i eurogruppen, understreket også den greske statsministeren Alexis Tsipras at Hellas står overfor store utfordringer.

- Vi vant slaget, men ikke krigen ettersom de virkelig store problemene – ikke bare dem relatert til diskusjoner og vårt partnerskap med EU – fremdeles ligger foran oss, sa Tsipras på gresk TV ifølge Bloomberg News.

 

Dersom Troikaen ikke godkjenner reformtiltakene fra Hellas mandag, vil det avholdes et nytt møte i eurogruppen (EUs finansministere) tirsdag, melder internasjonale medier.

Unngikk «bankrun»

Analytikerne i DNB Markets skriver i sin morgenrapport at greske banker med fredagens avtale unngikk et mulig «run». Etter sigende har uttakene fra greske banker i det siste tilsvart 800 millioner euro per dag, påpekes det i rapporten.

Ved et såkalt «run», ville det greske banksystemet stå i fare for å bryte sammen ganske raskt.

- Fredagens avtale mellom den nye greske regjeringen og eurosonens finansministre (Eurogroup) ble fremstilt som en seier av den greske statsministeren, men det er alt annet enn en seier. Det greske kravet om en halvering av Hellas’ gjeld er avvist, skriver analytikerne i DNB Markets i sin morgenrapport.

Les også:
Asia i dag: Global melkekrise – prisene stuper
First House-engasjement kan være ulovlig
USA i dag: Vil ta større risiko (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.