USAs finansminister Jack Lew frykter følgene som en gresk konkurs kan få i verdens finansmarkeder

- Jeg tror ikke noen kan forutse hvordan markedene vil reagere på dramatiske endringer i omgivelsene, sier Lew til Financial Times i forbindelse med G20-møtet i Washington denne helgen. 

Selv om eksponeringen mot den greske gjelden i dag er helt annerledes enn før markedsuroen og restruktureringen av gjelden i 2012, mener han det er helt umulig å si hvordan en eventuell konkurs vil påvirke verdensmarkedene.

- Man må ikke tro at man vet nøyaktig hvordan reaksjonen vil bli, sier han.

Ny deadline

Hellas nærmer seg nok en deadline, noe som bidro til å sende verdens børser kraftig ned fredag. I markedet er det nå en bred oppfatning om at landet vil være helt avhengig av å få tilgang på en siste delutbetaling på 7,2 milliarder euro fra kriselånet som EU og IMF har gitt. Hvis ikke risikerer landet en statskonkurs.

Greske myndigheter har tidligere indikert at landet har penger frem til eurosonens finansministre, den såkalte eurogruppen, møtes i Riga fredag 24. april. På møtet skal ministrene avgjøre om de greske forslagene til reformer er tilstrekkelig gode nok til at landet kan få tilgang på den siste utbetalingen.

Lew mener det den siste tiden har vært for få fremskritt i diskusjonene mellom Hellas, de andre medlemslandene i eurosonen og långiverne.

Misfornøyd kommisjon

Torsdag uttrykte EU-kommisjonen misnøye med hvordan arbeidet med reformplanene går, ifølge det svenske nyhetsrbyrået Direkt.

- Samtalene pågår, men arbeidet må intensiveres før eurogruppens møte 24. april, sa kommisjonens talsperson Margaritis Schinas på en pressebriefing.

Renten på torårige greske statsobligasjoner, som er mest sensitive for utfallet i forhandlingene med EU, har steget kraftig denne uken. Fredag endte renten på hele 26,37 prosent.

Høyere rente er et uttrykk for lavere etterspørsel etter gresk statsgjeld. Mange markedsaktører har regelrett dumpet gresk statsgjeld i løpet av ukens handel.

Ifølge prisingen på forsikringer mot mislighold av gresk statsgjeld er det nå 79 prosents sannsynlighet for at landet vil oppleve en statskonkurs i løpet av de neste fem årene.

Les også:

Tungt børsfall i USA

- Oppgangen i oljeprisen gjør fint lite

- Øker sannsynligheten for at det kommer et kutt i mai  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.