- Nå haster det virkelig med en avklaring. Mange politikere i eurosonen er i ferd med å miste tålmodigheten med grekerne og snakker mer og mer åpent om at Hellas må ut av eurosamarbeidet, noe som godt også kan bety at landet må ut av EU, skriver seniorøkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken Capital Markets i en rapport mandag morgen.

Forhandlingene mellom Hellas og kreditorene har pågått i fire måneder. Denne helgen har Hellas' statsminister Alexis Tsipras vist ny vilje til å finne

en løsning for at siste del av kriselånet til landet utbetales. Landet trenger desperat mer penger, da et stort avdrag med renter skal betales til Det Internasjonale Pengefondet (IMF) i slutten av juni.

Les også: Slik blir det siste Hellas-forslaget mottatt

Ifølge Mork hviler nå et stort ansvar på den tyske forbundskansleren Angela Merkel, som står frem som den statskvinnen som må se på de store linjene:

- Her har hun støtte av amerikanerne, som frykter for NATOs østfløy om Hellas skulle droppe ut av EU og kanskje søke støtte hos Russland. Larry Summers gir henne medhold i weekendens Financial Times, der han hevder at denne saken nå ikke lenger dreier seg om pengesummer og tall, men om europeisk politikk på aller høyeste plan, skriver seniorøkonomen.

Les også: Hellas er villige til kompromiss

Mandag holdes det et «krisetoppmøte» i EU. Flere av medlemmene pekte fredag på at det mandag måtte komme nye, reelle forslag fra Hellas dersom gruppen skulle møtes.

- Imidlertid blir dette møtet neppe det aller siste, og mye kan ennå gå galt. I så fall må vi regne med fortsatt spenning i markedene. Riktig nok er resten av Europa bedre forberedt på et gresk mislighold nå enn i 2011, men vi skal huske på at verden i så fall begir seg ut i ukjent farvann, slik at konsekvensene kan være vanskelige å forutse, skriver Mork.

- Om ikke dagens møte gir skikkelig avklaring, må vi i alle fall forberede oss på snarlige greske kapitalrestriksjoner, at greske banker kan stenge og at det settes restriksjoner på uttak og overføringer ut av landet når bankene eventuelt igjen åpner, understreker han.

Les også: - Kan få stengte banker allerede nå

Fredag kom det frem at grekerere hadde tatt ut over en milliard euro ut av greske banker. Ved et «krisemøte» i den europeiske sentralbanken

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets.
Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets. (Foto: Fartein Rudjord)
(ECB) ble det vedtatt at sentralbanken skulle øke støtten til greske banker med 1,75 milliarder euro - til 85,9 milliarder euro.

- Dersom taket på nødlån ikke var blitt hevet, er det sannsynlig at greske banker ikke ville ha nok reserver til å dekke en fortsatt nedgang innskuddene. Dermed kunne det ligge an til stengte banker i dag og/eller kraftige restriksjoner på flytting av kapital. Men det ser ut til at greske banker fortsatt holder hodet over vannet, skriver seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets i en rapport mandag.

Han peker på at data fra ECB viser at grekerne har tatt ut omtrent 70 milliarder euro av greske banker fra november ifjor til april i år.

- Det pussige er at kunder fortsatt har innskudd i bankene. I dag vil ECB på nytt vurdere taket på ELA (størrelsen på nødlån) for Hellas, skriver han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les mer om Hellas:

Greske banker blør

Gresk-russisk avtale om bygging av gassrørledning

Bankene i Hellas er i ferd med å tappes for penger

Avis: Russland åpen for å gi Hellas finansiell hjelp

Se DNTV: - Blir et finansielt ragnarok hvis de misligholder

- Blir et finansielt ragnarok hvis de misligholder gjelden sin
DNs Bård Bjerkholt om situasjonen i Hellas.
03:14
Publisert: