Rundt seks av ti greske velgere sa søndag nei til betingelsene for nye kriselån fra EU og Det internasjonale pengefondet.

Resultatet går ikke ubemerket hen på de globale finansmarkedene: Det japanske aksjemarkedet åpnet med fall mandag. Nikkei-indeksen i Tokyo, en av de største børsene som åpnet etter at resultatet av den greske folkeavstemningen var klart, falt 1,65 prosent like etter åpningen mandag morgen lokal tid.

Analytiker Camila Viland i DNB Markets understreker at usikkeheten knyttet til Hellas sin fremtid i eurosonen har dermed økt betraktelig.

- Følgelig har de fleste asiatiske aksjemarkeder falt og euroen svekket seg. Reaksjonen er imidlertid så langt nokså moderate, skriver Viland i en morgenrapport fra meglerhuset mandag.

- Første skritt

Selv om meningsmålingene på forhånd hadde vist et knapt nei-flertall, ble det likevel ansett som mest sannsynlig at grekerne ville si ja, påpeker Viland i rapporten.

- Dette i og med at et nei kan være et første skritt på veien ut av eurosamarbeidet, skriver hun.

Men selv om faren for en «grexit» fra eurosamarbeidet har økt, er det langt fra sikkert at det kommer til å skje, påpeker Viland.

- I første omgang vil ikke valgresultatet bety noen større endringer i situasjonen. Syriza, med Alexis Tsipras, i spissen vil forbli ved makten. Tsipras har lovet folket av han nå umiddelbart skal starte nye forhandlinger med kreditorene og at en avtale skal være på plass innen to dager. Tsipras mener at han med nei-et fra det greske folk nå vil stå mye sterkere i forhandlingene og at han derfor vil kunne få en til en langt bedre avtale. Det er imidlertid ikke sikkert at EU vil fire nevneverdig på kravene, skriver analytikeren.

- Uavklart

Hun viser til at det nå blir viktig hvordan den europeiske sentralbanken (ECB) vil forholde seg til den siste utviklingen.

- Mest sannsynlig vil de beslutte å opprettholde gjeldende ramme for nødlån til greske banker inntil videre. Men så lenge situasjonen er uavklart vil rammen ikke kunne øke denne. Dermed vil de greske bankene fortsatt måtte holde stengt og kapitalkontrollene vedvare. Følgelig vil den greske økonomien ytterligere svekkes, skriver Viland.

Ifølge analytikeren vil ett kritisk tidspunkt for Hellas trolig være 20. juli  - da et lån på 3,5 milliarder euro til ECB forfaller.

Les også:
Børsfall i Asia etter gresk nei
Brende: – Hellas har dramatiske dager i vente
Her er Europakommisjonens reaksjon på valgresultatet
Tsipras: – Hellas har gjort et modig valg
Varoufakis erklærer seier til nei-siden (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.