Tiden begynner å renne ut for den greske økonomien og statsminister Alexis Tsipras som fortsatt forhandler med eurolandene, IMF og Den europeiske sentralbanken (ECB) som krever flere reformer.

Tsipras skal ha lovet at en liste med nye reformer skal være klar senest mandag.

Ifølge Financeial Times vil den greske statskassen være tom for penger 9. april når et lån på 450 millioner euro til IMF forfaller, eller i slutten av april da Aten vil mangle 1,7 milliarder euro i lønninger til byens ansatte.

Nå sier den toneangivende tyske økonomen Hans-Werner Sinn at Hellas ikke kan fortsette å leve av lånte penger, og at det er best for alle om grekerne går ut av eurosamarbeidet - såkalt «grexit», skriver finans.dk.

Sinn er leder av det økonomiske forskningsinstituttet Ifo i Munchen, og har også rådgitt Tysklands forbundskansler Angela Merkel.

- Ødelegger faktisk økonomien

- Jeg tror det (Grexit, red. anm.) vil være bedre for alle - særlig for det greske folk. Lønninger steg enormt og kreditt strømmet inn i landet før finanskrisen. Først var det privat kapital, nå er det offentlig kreditt. Men man kan ikke på permanent basis la en økonomi være avhengig av kreditt fra utlandet. Det ødelegger faktisk økonomien fordi alle lever på de midlene som kommer utenfra i stedet for å produsere varer man kan tjene penger på, sier Sinn til Bloomberg News.

Sinn er ikke den eneste som ser grexit for sannsynlig. Tirsdag sa milliardær og storinvestor George Soros at det er 50/50 prosent sjanse for en grexit.

En grexit vil imidlertid langt fra løse alle problemene Hellas står overfor.

Philipp Schröder, økonom og ekspert i internasjonal økonomi ved Aarhus Universitet, sier til finans.dk at en grexit vil gi en kortvarig umiddelbar lettelse, men at det ikke vil løse de grunnleggende problemene. Han sier turismen og landbruket vil dra nytte av en grexit, men at det er mer usikkert når det gjelder eksportsektoren. Årsaken er at eksportsektoren ofte kjøper fra underleverandører i utlandet og outsourcer deler av produksjonen, og dette vil bli dyrere ved en nyinnført drakme.

Hittil har EU-landene og Den europeiske sentralbanken (ECB) finansiert Hellas med samlet 324 milliarder euro, tilsvarende 180 prosent av landets økonomi.

 

Les også: Merkel: - Vi ønsker et økonomisk sterkt Hellas

 
Hellas advarer Merkel  

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.