Reaksjonene i finansmarkedene er nervøse i forkant av fredagens møte i Brussel, men det var et glimt av håp om mulig løsning på konflikten da det ble kjent at Merkel hadde snakket med Tsipras på telefon torsdag i det som omtales som «positiv stemning».

USA forsøkte på sin side torsdag å presse EU og Hellas til å oppnå enighet rundt varighet av kriselånene.

- Beskjeden til Tyskland er i det store og det hele parallell til beskjeden til Hellas og de andre landene i Europa - det er viktig for euroen og den globale økonomien å komme til enighet, heter det i en uttalelse fra en anonym tjenestemann i Det hvite hus.

Telefonmøte

Finansministre fra de 19 eurolandene skal fredag møtes i Brussel for å diskutere Hellas' forslag til hvordan kriselånprogrammet kan forlenges med seks måneder. Torsdag presenterte Hellas en formell henvendelse om forlengelse, men uten å kunne tilby noe i retur som Tyskland ville godta, skriver nyhetsbyrået AFP.

Det greske brevet som ble lagt frem torsdag, var skrevet med nøye utvalgte ord og kan derfor fungere som en trojansk hest, mener tyskerne. Tyskland sitter på EUs største lommebok og har makt til å kaste Hellas ut av eurosonen hvis nødvendig. Men nyhetsbyrået Reuters trekker samtidig fram i positiv retning at telefonsamtalen mellom Merkel og Tsipras, som varte i 50 minutter, var de to regjeringssjefenes første konversasjon av betydning siden Tsipras overtok regjeringsmakten i Hellas 25. januar.

Hollande

Tsipras ringte også til Frankrikes president François Hollande torsdag, som ifølge en gresk tjenestetalsmann lover å ta opp saken med Merkel når hun besøker Hollande i Paris fredag.

Reuters har sett brevet som Hellas leverte torsdag. I brevet lover Hellas å oppfylle forpliktelsene overfor alle kreditorene, samt å anerkjenne det eksisterende låneprogrammet i regi av EU og Det internasjonale pengefondet som juridisk rammeverk for avtalen. Hellas lover videre å avstå fra ensidige handlinger som kan undergrave budsjettmålene. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.