Hellas' regjering kan komme til å plyndre landets trygde- og pensjonskasser for å betale de enorme gjeldsavdragene denne måneden.

Aten er innen to uker nødt til å trylle fram 6 milliarder euro, eller nesten 52 milliarder kroner, for å betale kreditorene. Eurolandene vil ikke utbetale flere lånemidler til Hellas før de stoler på at grekerne vil innfri forpliktelsene sine.

Derfor har finansdepartementet bedt nasjonalforsamlingen om tillatelse til å ta penger fra andre statlige organer.

Regjeringen understreker at den ikke tvinger dem til å overføre midler til Hellas' sentralbank, men at regjeringen vil stille en garanti ved «kapitaltap». Tiltaket skal inngå i den nye regjeringens første, store lovreform, som har som uttalt mål å håndtere den «humanitære krisen» landet opplever som følge av sparetiltakene.

Torsdagens uttalelse gjør det klart at regjeringen planlegger å gå inn i markedet for såkalte kortsiktige repo-lån etter at den mislyktes i å overtale Den europeiske sentralbanken (ESB) til å gi mer handlingsrom.

ESB strakte samme dag ut en hånd ved å øke nivået på kriselånspakken til greske banker med 600 millioner euro til 69,4 milliarder euro. Men det er ikke nok til å stable statsfinansene på beina.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.