Hellas' finansminister Yanis Varoufakis kan ha en jobb til deg.

Den greske regjeringen har lagt frem en liste med tiltak for å øke innsatsen mot skattesvindel i det kriserammede landet. En kamp mot landets omfattende skattesnyteri er et av reformkravene som er stilt for at Hellas skal få utbetalt 7,2 milliarder euro i lån fra de andre eurolandene.

Et av de mest iøyenfallende forslagene er å leie inn tusenvis av folk til å spionere på forretningsdrivende for å komme alle skattesnyterne i landet til livs.

Og regningen for dette skal eurolandene ta. Det fremgår av at brev som den greske ministeren har skrevet til eurogruppens leder Jeroen Dijsselbloem, og som Financial Times sitter på kopi av.

I brevet skriver den greske ministeren at skattemyndighetene i Hellas er overarbeidet og lider under stor mangel på ressurser som gjør det vanskelig å bekjempe en «kultur av skattesnyteri» som stikker dypt i det greske samfunnet».

«Utstyrt med lyd og video»

Det heter videre; «Derfor foreslår vi følgende: At et stort antall ikke profesjonelle skatteinspektører ansatt på ren korttids og uformell basis (ikke lenger enn to måneder og uten utsikter til å bli gjeninnsatt) til å utgi seg for å være kunder på vegne av skattemyndighetene mens de er utstyrt med lyd og video. Vi ser for oss at rekruttene vil komme fra alle samfunnslag (for eksempel studenter, rengjøringspersonale, selv turister i populære områder med omfattende skattesnyteri) som vil bli betalt en timelønn og som vil være vanskelig å oppdage for skattesnyterne. Alene «nyheten» om at tusenvis av uformelle «overvåkere» er alle steder bærende på lyd- og videoutstyr på vegne av skattemyndighetene vil ha evnen til å endre holdinger veldig raskt».

De hemmelige skatteagentene skal utelukkende passivt innhente datamateriale og ikke på noen måte konfrontere skattesnyterne de eventuelt kommer over.

Ifølge Financial Times brøt det ut høylytt latter da embetsmennene leste det kontroversielle forslaget.

- Det er hylende morsomt hvis det ikke var så tragisk at dette er hva en regjering i et industriland finner på, sier en anonym embetsmann til avisen.

 

Les også: Uenighet om gresk redningspakke skaper usikkerhet

 
- Vi levde luksusliv vi egentlig ikke hadde råd til

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.