– Vi vurderer ingen nedskrivninger, sier visepresident Valdis Dombrovskis i EU-kommisjonen til nyhetsbyrået Reuters.

Uka før grekerne holder nyvalg, leder venstreorienterte Syriza på målingene med rundt 3 prosentpoeng på det regjerende høyrepartiet Nytt demokrati til statsminister Antonis Samaras.

Syriza og partileder Alexis Tsipras går til valg på krav om at deler av den enorme utenlandsgjelden slettes slik at den blir håndterbar. Partiet vil også ha en ny reformlinje som handler mer på å skape arbeidsplasser enn å kutte budsjettene.

Slik at «det greske folket får mulighet til å puste og leve i verdighet mens vi forsøker å gjøre gjelden bærekraftig», sier Tsipras.

Krav

Men kreditorene i EU og IMF, som har stått for kriselånet på 240 milliarder euro til Hellas, har satt harde krav om kutt og sparing. Og EU ber grekerne være realistiske.

– Om Tsipras ønsker å overleve, bli akseptert i Europa, må han vise en grad av realisme, fremholder en tjenestemann i Brussel overfor Reuters.

Det grekerne kan håpe på, er en forlengelse av betalingsfrister, mener byrået, noe som kan lette den årlige gjeldsbyrden. Byråkratene i Brussel håper dessuten Tsipras skal legge an en litt mer kompromissvillig tone når valgkampen er over.

Grexit?

Muligheten for Syriza ved roret i Hellas har uansett fått diskusjonen om en gresk uttreden av eurosonen til å blusse opp igjen. Ifølge det tyske tidsskriftet Der Spiegel er Berlin forberedt på å la dem forlate valutasamarbeidet om en ny regjering i Aten går bort fra kreditorenes krav.

– Jeg ønsker at Hellas blir i eurosonen, understreker imidlertid statsminister Angela Merkel. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.