Finansminister Yaris Varoufakis møter sin italienske kollega Pier Carlo Padoan og Alexis Tsipras møter Renzi.

De to er denne uken på Europa-turné for å sanke støtte til reforhandlinger av Hellas' gjeldsavtale med den såkalte troikaen, EU, Den europeiske sentralbanken (ESB) og Det internasjonale pengefondet (IMF).

Onsdag fortsetter turen til Tyskland for Varoufakis, mens Tsipras reiser til Brussel for å møte EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker.

– Vil ikke endre alt

Under et møte i EU-parlamentet tirsdag, sier Juncker at EU ikke kommer til å endre på alle sine regler for innstrammingstiltak på grunn av valget i Hellas.

– Vi må høre på det demokratiske standpunktet grekerne har tatt. Jeg beundrer deres mot og måten de gjør ting på. Men de som vant valget i Hellas må også huske at det finnes andre standpunkt og metoder, sier Juncker.

Tyskland – som har eurosonens største økonomi – er blant landene som har sagt seg motvillig til å imøtekomme grekernes krav om nye gjeldsvilkår. I Italia møter trolig Varoufakis og Tsipras mer godvilje. Renzi gjentok mandag sitt budskap om at tiden er inne for å legge innstrammingstiltakene bak seg.

– Vi ønsker å flytte debatten fra innstramming og strenghet til vekst og investering. Vi må endre den økonomiske politikken på europeisk nivå, ikke bare for Hellas eller andre land, sa Renzi til RTL radio.

Børsen til værs

Da den radikale økonomen Varoufakis ble utnevnt til finansminister, førte det først til at hovedindeksen i Aten raste. Mandag snudde imidlertid trenden, og tirsdag fortsatte oppgangen med hele 11 prosent klokken 14.

Under sitt besøk i London sa Varoufakis at Hellas er i stand til å møte sine forpliktelser overfor private kreditorer og at målet ikke er å avskrive hele gjelden.

Hellas pådro seg en statsgjeld på over 315 milliarder euro – drøyt 2.700 milliarder kroner – igjennom to krisepakker fra troikaen. Det utgjør mer enn 175 prosent av landets bruttonasjonalprodukt (BNP).

En eventuell endring i EUs gjeldsvilkår krever enighet blant de 19 eurolandenes finansministre. Neste gang de møtes, er mandag 16. februar. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.