Fredag fortsetter forhandlingene mellom Hellas'skjebne i Brussel. Nikos Sofianos, forretningsmann og generalsekretær i Atens handelskammer tror den greske statsministeren Alexis Tsipras ender med å hale i land en avtale som er lite gunstig for Hellas

 -Avtalen vil være dårlig for Hellas og en politisk ydmykelse for statsministeren. Jeg håper den setter et endelig punktum venstresidens håpløse retorikk. Kommunistene har ingen rasjonelle argumenter, sier han.

Svarte penger

I forhandlingene i Brussel har den greske regjeringen gått med på å øke merverdiavgiften i servicenæringen. Landet ønsker i utangspunktet å videreføre sitt system med tremomsnivåer på 6, 13 og 23 prosent, mens långiverne vil ha to nivåer på 11 og 23 prosent. I tillegg vil regjeringen fjerne ordningen med lavere merverdiavgift på de greske øyer, hvor de fleste charterturistene reiser.

- Økt merverdiavgift kommer ikke til å løse de underliggende problemene, nemlig lav sysselsetting og omfattende svart arbeid. Jeg tror snarere at en momsøkning vil strupe forbruket og skape grobunn for en større svart økonomi. Store deler av turistnæringen kommer til å selge varer og tjenester som aldri finner veien til regnskapsbøkene, advarer Sofianos ,

Han viser til at svart økonomi og skatte- og avgiftsunndragelser er et enormt problem i Hellas. Sofianos utelukker heller ikke at en momsøkning vil gjøre Hellas ferien dyrere

 -De få aktørene som vil holde seg på riktig side av loven, kan bli tvunget til å sette opp prisene, sier Sofianos.

SE VIDEO:  Går mot økt moms

Okt moms
Det sier sjefen for Athens handelskammer til DN.
00:47
Publisert:

 

Viktig inntektskilde

Generalsekretæren påpeker at turistsnæringen står for rundt 20 prosent av landets samlede økonomiske verdiskapning. Selv driver han et luksushotell på den greske øyen Hydra ved siden av annen næringsvirksomhet. Han legger ikke skjul på at det har vært tøft.

-I over seks år med sammenhengende krise har vi klart å holde oss flytende. Nå begynner vi å nærme oss smertepunktet, sier han.

Harde fronter

Mens misnøyen mot momsøkning og nye reformer er merkbar i Aten, fortsetter forhandlingene i Brussel fredag. De 19 finansministrene i eurosonen ble tosrdag ikke enige med Hellas om en avtale om flere lånemidler til en bunn skrapt gresk statskasse i bytte mot greske reformer og kutt. Grekerne har så langt nektet å gå med på kravene, selv om de trenger over 1,5 milliarder euro til å betale låneavdrag som forfaller tirsdag neste uke. Sofieanos mener det ikke er noen sjanse for at Hellas vil klare å betale Det internasjonale pengefondet IMF.

– Myndighetene har ikke penger til å betale avdraget tirsdag. Lånet vil trolig misligholdes, eller betalingen forsinkes, sier han.

Ved en statskonkurs vil Hellas i praksis være utestengt fra de internasjonale kredittmarkedene. Ingen vil låne landet penger eller levere varer på kreditt, ihvertfall ikke til en rimelig rente. Det betyr at den greske staten ikke vil ha penger til å kjøpe nødvendige varer og tjenester fra utlandet.

 

SE VIDEO:  Regjeringens fremtid og muligheter

Regjeringens fremtid og muligheter
Regjeringens fremtid og muligheter
01:11
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.