Mandag holdes tredje og siste runde i avstemmingen om presidentvervet. Dersom også den mislykkes, vil det automatisk utløse nyvalg i Hellas.

I avstemmingen lille julaften manglet regjeringens kandidat, EUs nåværende miljøkommissær Stavros Dimas, 32 stemmer for å bli valgt til president.

Frykter nyvalg

Dersom det blir nyvalg, ligger partiet SYRIZA godt an til å vinne, ifølge meningsmålinger.

Det kan bety at budsjettkutt og andre økonomiske reformer blir reversert, noe både finansmarkedet, EU og det internasjonale pengefondet frykter.

Partiet er nemlig imot flere av de økonomiske reformene som Hellas har måttet innføre i bytte mot kriselånet på 240 milliarder euro.

I et intervju med avisa Bild lørdag understreket Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble at Hellas må overholde sine forpliktelser i gjeldsavtalen.

– Nyvalg endrer ingen ting når det gjelder den greske gjelden. Enhver ny regjering må overholde de avtalene deres forgjengere har inngått, sier Schäuble.

Krever gjeldssletting

SYRIZAs mål er, foruten å reversere flere av reformene, å kreve sletting av gjelda og skape 300.000 nye jobber. Siden krisen startet i 2008 har én million arbeidsplasser forsvunnet i Hellas.

Samtidig har de to regjeringspartene, Nytt Demokrati og arbeiderpartiet PASOK, mistet oppslutning som følge av de enorme omkostningene kriseprogrammet har hatt for vanlige folk.

Regjeringen gikk på et nytt nederlag da den ikke greide å overbevise EU-kommisjonen nylig om at grekerne er klare til å forlate kriseprogrammet etter nyttår. I stedet ble programmet forlenget med to måneder.

Kravet fra Brussel er at Hellas gjennomfører flere budsjettkutt og reformer før den siste utbetalingen av kriselånet blir utbetalt.

Les også:
Helsesøsteren  
Dyrere med ny tollgrense
Nå er dette en «joker» i verdensøkonomien (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.