Det greske gjeldsdramaet tok nok en gang en ny og svært overraskende vendig torsdag kveld: Den greske regjeringen ba om utsettelse på fredagens låneforfallet til Det internasjonale pengefondet IMF på 300 millioner euro.

Forespørselen skal ha kommet svært overraskende på IMF-sjef Christine Lagarde.

Ifølge Guardian, som siterer den greske tv-kanalen Skai News, sa Lagarde tidligere på dagen torsdag at at hun hadde fått forsikringer fra det greske finansdepartementet om at tilbakebetalingen ville bli gjennomført som planlagt.

Nå ber landet om utsettelse og om at samtlige forfall i juni samles opp til én betaling mot slutten av måneden. IMF-regelverket åpner for en slik løsning, men den skal kun være brukt en gang tidligere.

Ifølge en talsperson i IMF er Zambia eneste land som tidligere har samlet delbetalingene. Det skjedde helt tilbake i 1980.

Dramatisk uke

Den greske helomvendingen er nok et overraskende trekk i en uke som fra før av har vært full av dramatikk.

Mandag ble den greske gjeldsproblematikken løftet opp på det absolutte toppnivået i euorpeisk politikk da Lagarde møtte de andre kreditorene i EU og Den europeiske sentralbanken ECB. På et møte der Tysklands forbundskansler Angela Merkel, Frankrikes president Francois Holland, EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker, ECB-sjef Mario Draghi og IMF-sjef Lagarde deltok, ble et siste kompromissforslag til Hellas utarbeidet.

Hellas' statsminister Aleksis Tsipras fikk presentert forslaget i en middag med Juncker i Brussel onsdag.

Tsipras hadde imidlertid med seg et eget forslag til avtale. Partene klarte heller ikke denne gangen å komme til enighet.

Dermed står Hellas fremdeles uten siste delbetaling fra kriselånspakken på over 240 milliarder euro som EU, ECB og IMF har gitt landet.

Fare for mislighold

Siste delutbetaling er på 7,2 milliarder euro og kan vise seg å være helt nødvendig for at Hellas skal klare å betale alle de tilsammen 1,7 milliarder euro som forfaller til betaling til IMF over de neste to ukene.

Hvis ikke Hellas betaler vil det være første gang på 70 år et utviklet land misligholder et lån fra IMF.

Ifølge Guardian rapporterer greske medier medier torsdag kveld at Hellas ville klart betalingen på 300 millioner euro som forfaller fredag. Utsettelser kjøper imidlertid landet nok en gang litt mer tid i dragkampen med kreditorene.

Les mer:

Hellas har bedt IMF om utsettelse

Kraftige bevegelser i rentemarkedet i Europa

Tsipras: - Det eneste realistiske forslag på bordet er gresk  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.