Aten, Hellas: Hellas kan stå på randen av nok et økonomisk sammenbrudd. Blir ikke den nye regjeringen enig med EU-landene om kriseavtalen som holder liv i landets banker, kan «grexit» fra eurosonen bli en realitet.

Dette er Alexandros Masinas (39) fullt klar over. Likevel valgte han å åpne restauranten The Shy Horse i Aten sentrum for bare en knapp uke siden.

– Til tross for krisen er vi veldig optimistiske, sier han.

Se video:

– Vi har blitt straffet nok
00:00
Publisert:
 

Usikker fremtid

Mandagens møte mellom den såkalte eurogruppen – finansministrene i eurolandene –  er satt som siste frist for at Hellas forlenger dagens kriseavtale.

Mens EU vil at Hellas skal fortsette å kutte hardt, ønsker den nye regjeringen rom til å gjennomføre reformer og skape økonomisk vekst.

I Norge er økonomene noe delte i forventningene om det blir enighet mellom partene på det viktige møte i Brussel mandag.

– Jeg tror at man når gjennom med enighet på en eller annen måte, i alle fall slik at Hellas ikke forsvinner ut av euroen, sier sjeføkonom Erik Bruce i Nordea Markets til DN.

Sjeføkonom Knut Anton Mork mener ikke det ser like lyst ut.

– Dersom ingen gir etter, må vi bare vente i spenning på hva som skjer videre med Hellas, sier han.

Begge understreker at kaos vil bryte ut dersom landet forsvinner ut av euroen.

– Pengesystemet vil bryte sammen og investorer vil trekke ut penger av Hellas, sier Bruce.

Tror på løsning

Dette forventer verken Masinas eller hans gjester at vil skje. I likhet med svært mange grekere ønsker de å forbli i eurosonen, og de er overbevist om at dette er gjensidig.

Ved et av bordene denne lørdagen sitter den greske komponisten Mimis Plesas (91).

– Vi får se hva «the big shots» i Brussel kommer frem til. Nå nyter vi denne kvelden, sier Plesas, som i landets musikkmiljø har legendestatus. 

Også han har ståltro på at landet vil reise seg.

– Der det er vilje, er det vei, sier 91-åringen.

Endrer skattesystemet

Restaurantbransjen er blant dem som er beskyldt for å i Hellas ikke betale sin skatt til myndighetene. I forrige uke lanserte regjeringen en ny plan for å øke statsinntektene, blant annet gjennnom nye mekanismer for skatteinnkreving.

Forsker Eleni Xiarchogiannopoulou ved institutt for europastudier ved Université Libre de Bruxelles understreker at dagens skattesystem i Hellas er svært ineffektivt. Hun tror den nye regjeringen her kan få til reelle endringer.

– Regjeringen har lagt frem konkrete tiltak for å bekjempe skatteunndragelse og økonomisk kriminalitet og samt å få på plass et mer rettferdig skattesystem, påpeker hun.

Les også:

Klokken tikker for Hellas

Derfor ser de ingen gresk løsning i februar

Tsipras tror fortsatt på gjeldsløsning

Hellas' gjeldsdrama fortsetter

Les også på DN.no

Fikk veskenapp på nett

Terrorens suksess

Klimaflyktningene (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.