Noe av det aller sikreste man kan regne med når EU kriseforhandler er at resultatet blir et litt tåkete kompromiss, og at man sparker de vanskeligste problemene foran seg.

Nøyaktig slik endte også fredagens møte i eurolandgruppen, «nå-eller-aldri» møtet, som skulle beslutte om krisehjelpen til Hellas skulle fortsette etter at den nåværende låneavtalen løper ut den 28. februar.

Den greske Syriza-regjeringen hadde erklært at det nåværende regimet, med trinnvise utbetalinger fra EU, bundet til politiske kutt og reformer, var avsluttet. Etter fire krisemøter i EU i løpet av en uke endte man med utkast til en avtale der grekerne går med på en fire måneders forlengelse.

Den greske regjeringen skal innen mandag legge frem et brev med hvilke reformplaner innen korrupsjonsbekjempelse, skatteinnkreving og reform av offentlig sektor som man har planlagt å gjennomføre i løpet av perioden. Med dette som grunnlag vil så de 19 eurolandene beslutte om de vil godkjenne planen, blant annet med en avstemning i den tyske Forbundsdagen.

Avtalen hindrer umiddelbar bankpanikk i Hellas, men løser heller ikke problemene – de bare skyves til juni, når neste millardavdrag forfaller

Aleksis Tsipras, den greske statsministeren, ønsker stadig å få gjeldsreduksjon og slutt på sparepolitikken i Hellas. Det er forståelse for å lette på betalingsbetingelsene, og lederne i Frankrike og Italia sto nærmest Hellas i forhandlingene. Tyskland og flere nordeuropeiske land, pluss Spania og Portugal, var lite villig til å gi grekerne slark.

Mens detaljene i gårsdagens avtale var ukjent, var inntrykket at de vanskeligste problemene er utsatt, men at grekerne har vært nødt til å gi det aller meste i forhandlingene.

I et «chicken race» kjører to mot hverandre i stor hastighet, og den som er den første som svinger av er feigingen. Hvis ingen svinger, vil begge ha et alvorlig problem.

Men hvis du kjører en litt skranglete antikk gresk kjerre, der hjulene holder på å falle av, og det som kommer mot deg er en pansret tysk Mercedes, kreves det sterke nerver å henge med.

Kjetil Wiedswang er kommentator i Dagen Næringsliv(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.