Styret i Det europeiske stabiliseringsfondet (EFSF) har besluttet å gå for en «Reservation of Rights» på deres lån til Hellas etter manglende betaling fra Hellas til Det internasjonale valutafondet (IMF).

Det opplyses i en melding fredag.

I tråd med en anbefaling fra EFSF-sjef Klaus Regling besluttet EFSF-styret ikke å be om umiddelbar tilbakebetaling av lånene, men også om ikke å frafalle sin rett til handling, som var de to andre mulige alternativene.

Mulighetene åpne

Ved å utstede en «Reservation of Rights», holder EFSF alle sine muligheter åpne som kreditor ettersom ting situasjonen i Hellas utvikler seg.

«Situasjonen vil bli kontinuerlig overvåket og EFSF vil vurdere sin posisjon regelmessig», fremgår det.

«Den manglende betalingen fra Hellas har ingen innflytelse på EFSFs evne til å betale tilbake sine obligasjonseiere. Investorene vet at EFSF-obligasjoner drar nytte av en robust garantistruktur», heter det.

Ønsker avdragsfrihet

Hellas' statsminister Aleksis Tsipras mener at den eneste måten for at Hellas' gjeld kan bli bærekraftig er et kutt på 30 prosent og en avdragsfriperiode på 20 år

Det melder Bloomberg News fredag.

Tsipras viser til en IMF-rapport offentliggjort torsdag kveld og sier at Hellas aldri ble forelagt løsningsforslagene som inngår i rapporten.

- Denne IMF-rapporten rettferdiggjør vårt valg om å ikke akseptere en avtale som ignorerer det fundamentale forholdet som er gjeld, sier han.

Nytt grunnlag

Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble mener at eventuelle forhandlinger om et nytt program for Hellas vil måtte skje på nytt grunnlag og under vanskelige økonomiske forhold. Slike samtaler vil ta «en god stund»

Det sier han i et intervju med den tyske avisen Bild-Zeitung, melder Bloomberg News.

Et støtteprogram for Hellas vil være avhengig av at en gresk folkeavstemning på søndag ikke lenger er «på bordet».

 

Les også: Vil ha gjeldskutt på 30 prosent

Varsler skattesmell for Borgestad

Eurosjefen anklager Varoufakis for løgn

 

Se også:

Du gir deg lenge før denne suven må kaste inn håndkleet:

Du gir deg lenge før denne suven må kaste inn håndkleet
Sjekk terrengegenskapene til Mercedes' nye stor-suv, Mercedes GLE.
01:31
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.