Flere tusen grekere tok på nytt til gatene i sentrum av Aten fredag kveld. Med røde flagg, bannere og hissige rop samlet de seg på plassen utenfor parlamentet for å vise sin misnøye mot regjeringen og forhandlingene i Brussel.

Greske myndigheter har foreslått en rekke reformer i i forhandlingene om en ny gjeldsavtale. Forslagene, som blant annet vil ramme landets pensjonister, vekker sterke reaksjoner på hjemmebane.

Gir seg ikke

Mens sinte demonstranter strømmet til plassen utenfor parlamntet, hastet regjeringsmedlemmene inn i parlamentet for å diskutere forhandlingene med landets kreditorer. Den greske statsministeren har ikke fått gehør for kravene sine i forhandlingene med kreditorene i EU og IMF, om hvordan Hellas kan få flere lånemidler i bytte mot reformer og økonomiske kutt, men vil ikke gi seg.

– EU er bygget på prinsipper om demokrati, solidaritet, likhet og gjensidig respekt. Unionen er ikke bygget på utpressing og ultimatumer, sier Tsipras til pressen i Brussel.

– Ingen har rett til å sette disse prinsippene i fare, understreker han.

Avgjørende møte lørdag

Lørdag ettermiddag gjør finansministrene i eurosonen et nytt forsøk på en avtale. Det er det femte møtet i rekken av hastemøter om den greske økonomien.

Tysklands mektige statsminister Angela Merkel sier møtet blir avgjørende og ber grekerne godta kreditorenes siste utspill, som hun kaller svært sjenerøst. Det tar blant annet til orde for å forlenge det greske låneprogrammet med fem måneder.

Tsipras skal ha gitt beskjed om at Hellas ikke «kan forstå» hvorfor kreditorene insisterer på de harde betingelsene som stilles til landet. Han har så langt motsatt seg de hardeste kravene fra kreditorene om reformer i pensjonssystemet og momsregimet. Men Hellas får heller ingen nye lånemidler uten en avtale med kreditorene, og allerede tirsdag forfaller over 1,5 euro i regninger til betaling. Samme dag utløper hele det greske låneprogrammet som har holdt økonomien flytende siden 2010, og det er høyst usikkert om grekerne har nok penger til å innfri tirsdagens betaling.

Optimistisk

Til tross for at partene fortsatt er langt unna hverandre, tror Hellas finansminister Yanis Varoufakis at landet vil ha en avtale på plass lørdag.

Han understreker at Hellas' ønske om å bli i eurosonen fortsatt er absolutt. Men den greske regjeringen vil ikke gå med på en løsning på gjeldskrisen som ikke er gjennomførbar.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.