Statsminister Alexis Tsipras og hans parti Syriza gikk seirende ut av helgens nyvalg i Hellas. Syriza fikk til sammen 145 av 300 representanter i parlamentet og har dermed ikke tilstrekkelig støtte til å danne regjering alene.

Få endringer

Førsteamanuensis Paul Ehling ved Institutt for finans ved Handelshøyskolen BI er ikke overrasket over utfallet.

Selv har han liten tro på at Hellas' nye regjering vil komme til å endre situasjonen i landet nevneverdig.

- Selve årsaken til det nye valget var at det oppstod gnisininger i den forrige koalisjonen. Folket vil fortsatt ha den samme regjeringen, sier Ehling til DN.

Førsteamanuensis Paul Ehling ved Institutt for finans på Handelshøyskolen BI.
Førsteamanuensis Paul Ehling ved Institutt for finans på Handelshøyskolen BI. (Foto: Pressebilde)

Førsteamanuensisen mener Hellas i teorien bør innføre reformene som landet i sommer ble enige med EU om. Han påpåker likevel at det ikke er lett å bli klok på hva Syriza vil komme til å gjøre.

- Det er veldig vanskelig å vite hva disse folkene har planer om. Syriza er et nytt parti, og de har spilt et ganske merkelig spill med de andre EU-landene, som etter mitt syn ikke er helt profesjonelt. Det kan hende de vil forsøke seg på en ny refohandling eller lignende, sier Ehling.

- Men er ikke landet pålagt å følge instruksjonene fra eurogruppen?

- Ja og nei. Landet er konkurs, og jeg tror ikke de er i stand til å betale tilbake gjelden til EU. I hvert fall ikke med denne regjeringen, hevder han.

Ehling understreker at gjelden har blitt omskrevet tidligere og også kan bli omskrevet på nytt.

- Krevende

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets beskriver valgresultatet som «underlig». Han peker på at Syriza fremdeles ikke har rent flertall.

- Dermed må de fortsette å lene seg på det høyreorienterte partiet Anel, som får 10 representanter, påpeker Juel mandagens morgenrapport fra Nordea Markets.

Juel mener den lave valgoppslutningen på 55 prosent kan forklare hvorfor meningsmålingene i Hellas bommet så mye i forkant av valget.

I motsetning til Ehling, synes Juel det er positivt med den nye regjeringen.

- Selv om utfallet er underlig på bakgrunn av Syrizas politiske resultater, er det positivt at det blir et klart flertall for den regjeringen som vil gjennomføre de avtalte reformene og budsjettkuttene, skriver han mandag.

Seniorøkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken Capital Markets minner imidlertid om at dette ikke eliminerer all risiko om Hellas’ økonomiske framtid.

 - Implementeringsprosessen for støtteavtalen vil bli krevende. Men valget har betydd lite i så måte, skriver han i sin morgenrapport.

Naive

Ehling mener hele landet nå behøver en snuoperasjon for å kunne vokse økonomisk.

Han trekker frem at det er vanskelig både å starte bedrifter, si opp ansatte og skape profitt i Hellas.

- Er grekerne ukloke som stemmer på de samme partiene på nytt?

- En del er kanskje naive. Problemet er at majoriteten av ikke ønsker å foreta den evolusjonen landet trenger. Dersom et parti selv hadde foreslått de reformene Hellas nå er pålagt fra EU, ville det aldri ha blitt valgt, tror Ehling.

Han utelukker ikke at dette kan være årsaken til den lave valgdeltakelsen:

- En del smarte mennesker har kanskje ikke stemt fordi de ikke ser noe håp uansett.

Les også:Volkswagen «beklager dypt» etter jukseskandalen

God samfunnsøkonomi fra MDG

Datatrøbbel på Oslo Børs

 

Se også:

Triksene som kan ta treningen til et nytt nivå:

Triksene som kan ta treningen til et nytt nivå:
00:00
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.