Onsdag kveld har Hellas' statsminister Alexis Tsipras reist til Brussel for å diskutere et forslag som kan løse landets desperate behov for mer kapital.

Tsipras er invitert til Brussel av EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker, etter at det greske gjeldsdramaet denne uken er løftet opp på det politiske toppnivået i Europa.

Troikaen, som består av EU, Den europeiske sentralbanken ECB og Det internasjonale pengefondet IMF, har ansvaret for oppfølgingen av det greske arbeidet med økonomiske reformer. Den har utarbeidet et kompromissforslag som kan gi Hellas tilgang til de siste 7,2 milliarder euroene fra kriselånspakken på over 240 milliarder euro fra EU, ECB og IMF.

Forslaget ble til da Juncker møtte Tysklands forbundskansler Angela Merkel og Frankrikes president Francois Hollande i Berlin tidligere denne uken. På møtet deltok etter hvert også IMF-sjef Christine Lagarde og sentralbanksjef Mario Draghi i ECB.

Det som blir omtalt som en «endelig avgjørelse» om den siste utbetalingen fra kriselånspakken vil bli tatt i løpet av et par dager. Avgjørelsen skal tas av den såkalte Eurogruppen som består av finansministrene i eurosonen, skriver EU Observer.

Forutsetningen er at Hellas godtar forslaget fra troikaen.

- Om det ikke er «take it or leave it», er det i hvert fall ikke langt unna. Men noen parademarsj blir det likevel neppe, skriver sjeføkonom Øystein Dørum i morgenrapporten fra DNB Markets onsdag.

Hellas kommer med mot-forslag

Før avreise onsdag hevdet Tsipras at han drar til Brussel for å diskutere et nytt forslag til løsning som den greske regjeringen selv står bak. Han nevnte ikke noe om et kompromissforslag, skriver Financial Times (FT).

- Jeg er trygg på at den politiske ledelsen i Europa gjør det som må gjøres. De vil ta innover seg realitetene, sier Tsipras ifølge avisen.

Greske tjenestemenn har ifølge FT beskrevet regjeringens forslag som «vårt siste og beste tilbud».

Helt siden det venstrepartiet Syriza tok over regjeringsmakten i Hellas i januar i år har landet forsøkt å få til en ny avtale med troikaen. Uten en slik avtale får ikke landet tilgang til siste del av kriselånspakken. Så langt har imidlertid ikke de greske forslagene til økonomiske reformer vært i nærheten av å oppfylle troikaens krav.

Greske myndigheter har dermed vært nødt til å skrape sammen penger på egenhånd, fra blant annet regionale myndigheter og krisefond. Pengene er blitt brukt til å betale de løpende låneavdragene til IMF.

Kan nekte å betale

Fredag forfaller nye 305 millioner euro til betaling. Greske myndigheter har denne uken uttalt at de har nok penger til å betale forfallet, men truer samtidig med å la være.

- Dersom utsiktene til en enighet i løpet av helgen eller innen mandag ikke ser lyse ut, vil vi ikke betale, sa Syrizas talsmann Nikos Filis tidligere på dagen onsdag.

Ifølge de siste rapportene fra Brussel skal Tsipras møte EU-kommisjonens president klokken 20.30 onsdag kveld. Møtet omtales som «privat», noe som betyr at det trolig ikke kommer noen offisiell pressemelding fra partene i etterkant. Møtet vil bli etterfulgt av en arbeidsmiddag.

Omstridte krav

Kompromissforslaget som Tsipras vil bli presentert for skal inneholde kreditorenes siste og endelige krav. Blant annet må Hellas nå et overskudd på primærbalansen, som er inntekter minus utgifter utenom rentebetalinger, på én prosent av brutto nasjonalprodukt i år. Dette må øke til to prosent neste år, tre prosent i 2017 og 3,5 prosent i 2018.

Kravene er mildere enn de nåværende kravene, der primærbalansen skal nå tre prosent av bnp i år og gradvis øke til 4,5 prosent i 2018.

Forslaget er likevel tøffere enn den greske regjeringen hadde håpet på, skriver Financial Times.

Det mest omstridte kravet gjelder imidlertid en reform av det greske pensjonssystemet. IMF skal ha presset på for å få med dette kravet, som vil føre til at greske myndigheter må kutte tilleggspensjoner til enkelte typer arbeidstagere.

Ifølge Financial Times er pensjonsreformen området som kan få greske myndigheter til å avvise kompromissforslaget.

Trenger 1,6 milliarder euro

Dersom Juncker og Tsipras ikke blir enige i løpet av onsdagskvelden, skal Merkel og Hollande ha avtalt å holde en telefonkonferanse med Tsipras torsdag.

Det skal ikke være umiddelbar fare for en gresk statskonkurs dersom landet ikke betaler fredagens avdrag. IMF skal ha gått med på å samle opp alle månedens avdrag til ett samle-avdrag som betales i slutten av måneden.

Det betyr imidlertid at landet må skaffe i overkant 1,6 milliarder euro før måneden er omme, noe som kan vise seg å bli umulig dersom det ikke får tilgang på den siste delen av kriselånspakken.

Les også:

- Vi får se

Nekter å betale IMF uten ny avtale

- Hellas' långivere enige om reformkrav

Hellas-usikkerhet ga børsfall i USA  

Hellas får en aller siste sjanse

Holdt nytt krisemøte om Hellas  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.