- Vi må vise at Europa kan bygge bru over motsetninger og finne løsninger i tråd med våre grunnleggende prinsipper, sa Tsipras og ba om ny vekstpolitikk på besøk i Brussel torsdag.

Lange forhandlinger om den greske statsgjelden førte ikke frem i EU-hovedstaden onsdag. Men dagen etter erklærte Tsipras at han fortsatt er trygg på en løsning.

- Jeg er trygg på at vi skal finne en gjensidig, levedyktig løsning som kan lege sårene sparepolitikken har ført til, sa en smilende Tsipras til pressen på vei inn til sitt første toppmøte i EU.

Møtte Merkel

Der møtte han den tyske statsministeren Angela Merkel for første gang. Hun er en av de fremste forkjemperne for den strenge sparepolitikken i Hellas, som Tsipras har lovet velgerne å få en slutt på.

Han ble ønsket vennlig velkommen av Merkel, men ingen venter at den tyske statsministeren skal gi opp kravene mot gjeldstyngede Hellas.

På møtet onsdag klarte Hellas og partnerne i eurosonen ikke engang å formulere noe som lignet på et avtaleutkast etter en lang kveld med forhandlinger.

Lengre frist

Torsdag ble det imidlertid kjent at Den europeiske sentralbanken (ESB) vil sørge for likvide midler til greske banker frem til 18. februar. Samtidig økes beløpet med 5 milliarder euro til 65 milliarder euro - i overkant av 565 milliarder kroner. Deretter kommer ESB til å gjøre en ny vurdering av hvor lenge den skal fortsette å holde greske banker flytende.

ESB besluttet i forrige uke at den ikke lenger vil la greske banker ta opp lån med sikkerhet i landets gjeld. Samtidig skulle ansvaret for å gi likviditet til greske banker legges over på den greske sentralbanken fra 11. februar, men denne fristen er nå forlenget med en uke. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.